Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Центральний архів-музей літератури і мистецтв виселяють у промзону Києва
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Центральний архів-музей літератури і мистецтв виселяють у промзону Києва

Мінкульт та Фонд держмайна виселяють Центральний архів-музей літератури і мистецтв, розміщений у будівлі Софійської Бурси, у промислову зону Києва через закінчення терміну оренди та недоцільність його продовження

Центральний архів-музей літератури і мистецтв виселяють у промислову зону Києва через закінчення терміну оренди та недоцільність його продовження

Музей змушують переїхати до 29 вересня 2017 року, йдеться на сайті установи.

Музей-архів розташовується у будівлі Софійської Бурси від заснування 1966 року, приміщення як пам'ятка архітектури XVIII ст. перебуває на балансі Національного заповідника "Софія Київська".

Із 1920-х років воно було історично закріплено за архівними установами.

Заклад є найбільшим у Європі архівосховищем літературно-мистецького профілю.

ЦДАМЛМ нараховує 308 721 одиницю зберігання, що складає більше ніж 1,5 млн. документів, також 110465 примірників книг і брошур, 89 238 примірників періодичних видань за XVIII – ХХІ ст. (в тому числі 56 209 одиниць зберігання періоду Незалежності України, а також значну кількість документів української діаспори з усього світу).

Заклад зберігає рукописи Тараса Шевченка, Івана Франка; листи Івана Нечуя-Левицького, Марка Черемшини, документи Бориса Грінченка; матеріали фондів історика та композитора Миколи Аркаса, документи представників української діаспори Віри Вовк, Івана Багряного та багатьох інших.

Музейники наголошують, що збереження фондів у разі переїзду – під загрозою, оскільки запропоновані приміщення за адресами вул. Якутська, 3 та вул. Гарматна, 2 напівзруйновані й непридатні для утримування архіву.

Приміщення за адресою вул. Якутська, 3

Там потрібно додатково робити ремонт, поряд із приміщеннями функціонує виробництво й жодна із запропонованих будівель не має достатньо місця, тож фонди доведеться розформовувати та розміщувати окремо.

Приміщення за адресою вул. Якутська, 3

Щоб вирішити цю ситуацію, працівники установи опублікували відкрите звернення із проханням надати їм приміщення у новому корпусі комплексу центральних державних архівних установ на вулиці Солом’янській, 24.

Будівництво цього корпусу призупинено, він готовий приблизно на 70-80%.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ