Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Церква, як добра мати, звертається до кожного народу його мовою, – Глава УГКЦ

Церква - добра мати, яка звертається до дітей тією мовою, яка є для них природною, щоби звернути увагу на всі аспекти життя народу. Про це Глава УГКЦ Блаженніший Любомир сказав на круглому столі на тему «Церква і українська мова», організованому Всеукраїнським товариством «Просвіта» з нагоди Дня української писемності, передає Департамент інформації УГКЦ.

Як зазначив Предстоятель УГКЦ, Церква має два аспекти. «Перший, Вселенський, − це все те, що Церква одержує від Бога, божественні елементи: Святе Письмо, Святі Тайни, ієрархічну структуру Церкви, − спільне для християн, де б вони не були. Але є другий аспект: Христова Церква існує в конкретних обставинах людської спільноти, а людська спільнота є цілком природно поділена на народи».

За словами Блаженнішого Любомира, були такі поняття, що до Бога можна говорити лише священними мовами - єврейською, грецькою, латиною. Та «Вселенська Церква, як добра мати, звертається до кожного народу його мовою. Це цілком природно», − наголосив Глава УГКЦ.

Як підкреслив у своєму слові під час круглого столу заступник Голови Всеукраїнського товариства «Просвіта», професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Пономарів, «ми маємо кілька християнських конфесій. Найпослідовніше дбає про українську мову Українська Греко-Католицька Церква, адже вона є в єдності з Римом, а Апостольська столиця вже багато століть тому наказала вести богослужіння національними мовами».

Під час круглого столу керівник інформаційно-видавничого управління УПЦ (КП) Владика Євстратій (Зоря) висловив стурбованість тим, що українська мова може перестати відігравати провідну роль в Україні: «Під гаслом двомовності нам пропонують таку модель: ви повинні знати російську мову, хочете знати українську − знайте, але ви повинні знати російську мову, розмовляти нею, а ми, якщо знаємо російську мову, більше нам нічого знати не треба».

У дискусії взяли участь народні депутати, провідні науковці, представники українських Церков, богослови, письменники і громадські діячі. День української писемності і мови - з ініціативи Всеукраїнського товариства «Просвіта» − відзначається в Україні 9 листопада як державне свято. У цей день за церковним календарем вшановують Преподобного Нестора-Літописця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ