Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціна на насінну елітну картоплю збільшилася у 3-4 рази, що може негативно позначитися на врожаї товарної картоплі в 2006 році

Ціна на насінну елітну картоплю збільшилися у 3-4 рази, що може негативно позначитися на врожаї товарної картоплі в 2006 році. Про це „Гал-info” повідомив фахівець з ринкової інформації Львівського представництва Проекту аграрного маркетингу Сергій Гавришев.
За його словами, на цей час еліту і супереліту перспективних сортів насінної картоплі можна купити за цінами від 4 до 5 грн/кг, у той час як насіння картоплі другої репродукції та нижче не дуже популярних сортів можна купити і за 2-3 грн/кг. Торік еліта та супереліта продавалися у середньому за 1 грн/кг, а першу репродукцію насінної картоплі пропонували навіть за 80 коп/кг.
Як підсумував  Сергій Гавришев, ті виробники, які цього року не мають власної насінної картоплі й будуть змушені закуповувати її в інших виробників, витратять у середньому в 4-5 разів більше грошей на насіння, що призведе до значного зростання собівартості картоплі. Тільки за рахунок фактора подорожчання насіння картоплі собівартість її виробництва в середньому по країні може збільшитися на 75-95%.
За оцінками фахівців Проекту аграрного маркетингу, наступного року, щоб окупити витрати на виробництво товарної картоплі, фермерам основних виробничих регіонів України потрібно буде її продавати не дешевше ніж за 70-80 коп/кг (за умови, що вони закуплять насінну картоплю за сьогоднішніми цінами). Якщо врахувати, що багато українських фермерів уже навчилися рахувати собівартість виробництва, існує висока ймовірність того, що багато хто з них відмовиться від розширення площ під картоплею або навіть вирощування картоплі взагалі, якщо не зможуть закупити насіння за прийнятними цінами.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ