Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціна на цукор сягне піку у березні-квітні

Пік зростання цін на цукор в Україні очікується у березні-квітні 2010 р. Про це повідомили в Українській аграрній конфедерації (УАК).

За інформацією заступника генерального директора УАК Олександра Ярославського, станом на 1 січня 2010 р. залишки цукру становили 1270 тис. т, що на 20% або 315 тис. т менше відповідного показника 2009 р. «Зміни у обсягах миттєво знайшли відображення у ціновій кон'юнктурі. Станом на 20 січня поточного року ціни на цукор сягали у супермаркетах до 10,5 грн/кг, а у магазинах лінійної роздрібної торгівлі ціни на цукор перевищили 11 грн/кг», - підкреслив він.

Голова правління асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук повідомив, що за останній місяць оптова ціна на цукор збільшилась, у середньому, з 5500 грн/т до 7500 грн/т. «Таке суттєве підвищення ціни зумовлено тенденціями на світовому ринку цукру, який подорожчав до історичного максимуму за останні 29 років», - пояснив він. За словами М.Ярчука, на внутрішньому ринку станом на 1 січня 2010 р. запаси цукру становлять 1,3 млн т при середньомісячному внутрішньому споживанні приблизно 130 тис. т.

УАК зазначає, що така ситуація є сприятливою для виробників цукрового буряку та надає їм шансів збільшити власні доходи у 2010 р. за рахунок активізації вирощування буряку. Так, у 2009 р. середньозважена ціна цукрового буряку становила 327,1 грн/т, що на 78% вище за минулорічний показник (183,6 грн/т). За оцінками експертів УАК, виробнича рентабельність виробництва солодкого кореню у 2009 р. становила близько 25%.

У зв'язку із вищезазначеним, Українська аграрна конфедерація закликала керівництво держави забезпечити якнайшвидше надання реальної підтримки виробникам цукрового буряку та цукру у 2010 р. та застерігає від невиправданих рішень, викликаних ажіотажем на ринку цукру, щодо збільшення обсягів увезення цукру-сирцю тростинного понад існуючу тарифну квоту (на 2010 р. - 267 тис. т). На думку експертів, це може завдати значної шкоди вітчизняному виробникові та посилити залежність рівня продовольчої безпеки від імпорту, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ