Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Ціна російського газу 230 доларів за тисячу кубометрів не врятує "Нафтогаз" – експерт

На минулому тижні ЗМІ оприлюднили очікувану українською стороною ціну на російський природний газ після перегляду діючих контрактів - 230 доларів/тис. куб. м. Дана ціна не вирішує проблему збиткової роботи державного «Нафтогазу», проте, позитивно вплине на рентабельність роботи найбільших споживачів газу, що належать приватному бізнесу. Коментує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Для оцінки очікуваних збитків НАК «Нафтогаз Україна» в 2012 році використаємо дані прогнозного балансу розподілу природного газу на поточний рік. Протягом 2011-го ліквідована в даний час дочка «Нафтогазу» - «Газ Україна» повинна була поставити підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ), близько 9,6 млрд. куб. м газу. Ще близько 3 млрд. куб. м газу споживає АК «Київенерго», з яких близько 2 млрд. куб. м вона отримує за пільговою ціною для виробництва теплової енергії. Таким чином, в 2011 році загальний обсяг споживання газу підприємствами ТКЕ становитиме близько 11,6 млрд. куб. м.

Незважаючи на заяви чиновників Міненерго про намір здійснити переведення частини підприємств ТКЕ з природного газу на альтернативні види енергоносіїв, дані плани поки належать до теорії. Таким чином, обсяги споживання газу підприємствами ТКЕ в 2012 році будуть приблизно відповідати показникам 2011 року. Не зміниться і ціна газу для цієї категорії споживачів - 1309 грн. / тис. куб. м, оскільки Президент і уряд неодноразово заявляли про відмову підвищувати тарифи на тепло.

Виходячи з наведених даних, легко оцінити збиток «Нафтогазу» від реалізації газу підприємствам ТКЕ в 2012 році. За вирахуванням ПДВ, тарифу за постачання і транспортування «Нафтогаз» в середньому отримує від підприємств ТКЕ близько 900 грн. за тисячу кубометрів газу. При річному обсязі споживання в 11,6 млрд. куб. м держкомпанія повинна заробити на підприємствах ТКЕ близько 10,4 млрд. грн. Наголошуємо, повинна заробити, оскільки рівень їх розрахунків за газ становить 60-70%. Таким чином, в кінцевому підсумку «Нафтогаз» заробить на поставках газу підприємствам ТКЕ всього близько 6,8 млрд. грн.

Враховуючи нестачу газу власного видобутку для потреб підприємств ТКЕ, «Нафтогаз» буде змушений використовувати для даних потреб імпортний російський газ за ціною  230 доларів/тис. куб. м. Необхідні 11,6 млрд. куб. м обійдуться компанії в 21,4 млрд. грн. (За умови збереження курсу гривні до долара США на рівні 8 грн. / 1 долар). Таким чином, збиток «Нафтогазу» тільки від поставок газу підприємствам ТКЕ в 2012 році складе близько 14,6 млрд. грн.

Єдиним джерелом компенсації збитків «Нафтогазу» є дотації з державного бюджету. Так, держбюджет-2011 спочатку передбачав надання «Нафтогазу» 3,6 млрд. грн. компенсації між цінами закупівлі імпортованого газу та його реалізації підприємствам ТКЕ на виробництво теплової енергії для населення. За підсумками 2011 року, бюджетні дотації «Нафтогазу», з урахуванням випуску ОВДП, призначених для збільшення статутного фонду компанії, перевищили 20 млрд. грн. При цьому, за оцінками Президента Віктора Януковича, дефіцит фінплану компанії в поточному році вже перевищує 20 млрд. грн.

Авральне залучення кредиту «Газпромбанку» на суму  550 млн. доларів для оплати жовтневих поставок «Газпрому» свідчить про те, що бюджетні дотації вже не дозволяють в повній мірі покривати «фінансові діри» «Нафтогазу». За інформацією Інституту енергетичних досліджень, у жовтні держкомпанія зібрала з ринку не більше 2 млрд. грн., Тобто 1 / 5 платежу в розмірі  1 млрд. доларів (8 млрд. грн.).

Джерелом додаткових доходів «Нафтогазу» могли стати надходження від продажу газу промисловим споживачам. Проте, в найближчому майбутньому компанія буде практично позбавлена можливості постачати газ промисловості. Більше 10% від обсягу промислових поставок в 2012 році отримає Ostchem Group Дмитра Фірташа, значні обсяги ринку закриє належний Фірташу і «Газпрому» трейдер «УкрГаз-Енерго». Регіональні газопостачальні компанії, 16 з яких контролює Дмитро Фірташ, також отримають право розширити список контрагентів за рахунок середніх і невеликих промислових підприємств у регіонах. Ідеологом такої «реформи» виступає заступник голови правління «Нафтогазу» Володимир Триколич, якого також пов'язують з Дмитром Фірташем.

Додатковим фактором зниження доходів «Нафтогазу» стане зменшення надходжень від транзиту російського газу. «Газпром» ввів в експлуатацію першу чергу газопроводу «Північний потік», що загрожує зниженням обсягів транзиту через Україну на 10-15%. Очікуване входження «Газпрому» до складу СП з управління українською ГТС також позбавить «Нафтогаз» права розпоряджатися всією виручкою від транзиту російського газу.

Дієвим виходом зі сформованої ситуації могло б стати політичне рішення кабінету Миколи Азарова і Президента Віктора Януковича про підвищення тарифів на газ для підприємств ТКЕ з подальшим зростанням тарифів на тепло для населення. Проте до парламентських виборів, які відбудуться восени наступного року, подібну політичну відповідальність не візьмуть на себе ні Прем'єр, ні Президент України. Таким чином, протягом 2012-го фінансовий стан НАК «Нафтогаз Україна» буде залишатися стабільно важким.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ