Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціни на хлібобулочну продукцію зростуть прямо пропорційно до цін на зерно

Протягом  січня-жовтня хлібобулочна продукція подорожчала на 12,4%, тоді як ціна на пшеницю зросла більше, ніж на 24%. Проте у перспективі очікується урівняння відсотка подорожчання  цін на хлібобулочну продукцію з цінами на зерно. Про це повідомила прес-служба  „Універсальної Інвестиційної групи”.

Незважаючи на те, що обсяг зібраного в Україні зерна (зокрема пшениці) є достатнім для внутрішнього споживання, за липень-жовтень ціни на українську пшеницю на внутрішньому ринку значно зросли. Зокрема, пшениця 3-го класу подорожчала на 18,1% до 161,4 дол./т., 4 класу - на 25,8% до 154,5 дол./т., 5 класу – на 22,4% до 140,6 дол./т. Причиною такого подорожчання стали активні закупівлі експортерами пшениці, що були зумовлені зростанням світових цін на пшеницю та намаганням зберегти темпи експорту минулого 2005/2006 МР.
Станом на кінець жовтня в Україні зібрано 34,1 млн тонн зернових і зернобобових культур в первинній вазі, що на 11% менше за показники аналогічного періоду 2005 року, у тому числі пшениці зібрано близько 14,3 млн тонн у первинній вазі, що на 36% менше, порівняно із показником за 2005 рік.
При валовому зборі продовольчої пшениці, що становитиме близько 8,5 млн тонн у вазі після обробки, за мінусом експорту, здійсненого в ІІІ кварталі в обсязі 1,3 млн тонн, та експорту, що буде здійсненим згідно квоти на 2006 рік - 0,4 млн тонн, до кінця року залишок пшениці в країні становитиме близько 6,8 млн тонн. У цьому випадку ціни на пшеницю до кінця року можуть знизитися не більше, ніж на 2%. Таких обсягів пшениці є достатньо для внутрішнього споживання до нового урожаю.
“Універсальна Інвестиційна група”. Це холдингова компанія, яка здійснює координацію ряду бізнес-проектів в Україні, серед яких «Концерн Галнафтогаз», «Страхова компанія «Універсальна», «Концерн Хлібпром», «Банк Універсальний», «Житлово-будівальна компанія «Ваш дім» та кілька венчурних бізнесів. Компанія займається консалтингом, зокрема аналітичними дослідженнями з макроекономіки та галузевими дослідженнями в Україні, а також проводить оцінку інвестиційної привабливості проектів та інвестує в нові інноваційні проекти.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ