Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цього року День родини Крушельницьких відзначатимуть у с. Звенигород Пустомитівського району

Цьогоріч День родини Соломії Крушельницької відзначатимуть на День Незалежності  –  24 серпня. Львівський музей Соломії Крушельницької планує  перенести святкування зі Львова у с. Звенигород, в якому жив і похований дід Соломії Крушельницької Григорій Савчинський.

«Згоду на проведення дійства від родини вже одержано, подробиці святкування  із сільською радою Звенигорода наразі узгоджує відповідальна особа», - розповіла «Гал-info» Галина Тихобаєва, директор музею, що є головним ініціатором і організатором святкувань. «В плані святкування передбачена екскурсія в музей Звенигорода, відвідини могили дідуся Григорія Савчинського. Планується залучення молодшого покоління родини Крушельницьких. Такі заходи є  корисними тому, що кожного року члени сім’ї приносять нові експонати для музею. Дослідники генеалогічного дерева відкривають нові лінії родини», - зазначає Галина Тихобаєва.
        Сьогодні відповідальна особа старший науковий працівник Олександра Керик виїхала на переговори із сільським головою щодо проведення заходів. «Якщо цього року все вдасться, то наступного року День родини Крушельницьких відзначатимемо в с. Білявинцях на Тернопільщині, де народилася Соломія Крушельницька», - ділиться планами директор музею.
Нащадками Соломії Крушельницької є Лариса Крушельницька -  колишній директор Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України,  Мирослав Скорик – голова Спілки композиторів України, Тетяна Крушельницька – депутат Львівської міської ради п’ятьох скликань.
Народилася Соломія Крушельницька 23 вересня 1872 року у селі Білявинці Бучацького району, в сім'ї священика. З 1878 року вони перебралися у село Біла недалеко від Тернополя, звідки вже нікуди не переїжджали. Співати почала з маленьких років. Основи музичної підготовки отримала в Тернопільській гімназії.
У 1883 році на Шевченківському концерті у Тернополі відбувся перший прилюдний виступ Соломії, яка співала в хорі товариства "Руська бесіда". На одному з концертів цього хору 2 серпня 1885 року був присутній Іван Франко. У 1891 році Соломія вступила до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства. Під час навчання відбувся її перший сольний виступ 13 квітня 1892 року, співачка виконувала головну партію в ораторії Г. Ф. Генделя "Месія". Восени 1893 року Соломія їде вчитися до Італії, а з 1894 року виступає в Львівській опері, завойовуючи симпатії глядачів. У другій половині 1890 року почались її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі в операх "Аїда", "Трубадур" Д. Верді, "Фауст" М. Гуно, "Страшний двір" С. Монюшка ."Африканка" Д. Мейєрбера, "Манон Леско" і "Чіо-Чіо-Сан" Д. Пуччіні, "Карме.н" Ж. Бізе, "Електра" Р. Штрауса, "Євгеній Онєгін" і "Пікова дама" П. Чайковського та інших. В 1920 році Крушельницька в зеніті слави залишає оперну сцену, виступивши останній раз в неапольському театрі в улюблених операх "Лорелея" і "Лоенгрін". Далі своє життя присвятила камерній концертній діяльності, пісні виконувала на 8 мовах.
Особливе місце у творчій діяльності співачки займали концерти, присвячені пам'яті видатних синів українського народу Т. Г.Шевченка, І. Я. Франка. Для участі в цих концертах вона часто приїжджала в Західну Україну. У 1929 році в Римі відбувся останній гастрольний концерт С. Крушельницької. 1939 року співачка назавжди повернулась в Україну. В післявоєнний період С. Крушельницька стала професором Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка. У 1951 році їй було присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України.
16 листопада 1952 року перестало битися серце великої співачки. Поховали С. А. Крушельницьку у Львові на Личаківському кладовищі поруч з могилою друга і наставника - великого Каменяра. Сьогодні ім'я С. Крушельницької носять Львівський оперний театр, Львівська музична середня школа, Тернопільське музичне училище, восьмирічна школа в селі Біла, вулиці у Львові, Тернополі, Бучачі.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ