Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Цього року фінансова підтримка надається 5 театрам та 8 музичним колективам області

На утримання установ і закладів культури та мистецтва у 2006 році Міністерством фінансів України доведено розрахункові показники в розмірі 88,9 млн. грн., що на 57,9 відсотка більше показника 2005 року та більш, ніж вдвічі перевищує зазначений показник 2004 року. Проте, ці кошти лише на 70 відсотків забезпечують мінімальну потребу галузі. Про це під час колегії ЛОДА повідомив начальник фінуправління Олег Демків.

Щорічно на утримання закладів культури та мистецтва і надання ними мінімальних послуг населенню, місцеві органи влади вишукують додаткові джерела доходів, перерозподіляють розрахункові показники інших галузей соціально-культурної сфери, які спрямовують на культуру та мистецтво. Як наслідок, при затвердженні місцевих бюджетів видатки на галузь збільшуються в 1,5 – 2 рази проти розрахункових показників. Зокрема, у 2004 році обсяг видатків на культуру і мистецтво на 17,7 млн. грн. перевищує розрахунковий показник,  у 2005 році – на 42,3 млн. грн., а у 2006 році  планові  призначення на культуру і мистецтво збільшені на 27,9 млн. грн.
Враховуючи вищезазначене та особливість Львівської області щодо зосередження великої кількості культурно-мистецьких установ і організацій, наявності гірського рельєфу, значної кількості населених пунктів з малою чисельністю населення необхідно ставити питання перед Міністерством культури і туризму України щодо внесення змін до формульного розподілу міжбюджетних трансфертів на галузь.
Щороку близько 20 відсотків видатків, передбачених на галузь в обласному бюджеті, бюджетах міст Львова та Дрогобича спрямовується для надання фінансової підтримки закладам мистецтва.
Зокрема, у поточному році  фінансова підтримка надається 5 театрам та 8 музичним колективам, на що затверджено видатки в сумі 8601,1 тис. грн. За три місяці поточного року на цю мету спрямовано 1573 тис. грн. або 18,2 відсотка до плану. Проте управлінням культури та туризму облдержадміністрації не розроблено єдиного підходу до визначення обсягу коштів, що спрямовуються з місцевих бюджетів області на мистецтво.
Протягом І кварталу 2006 року на утримання установ культури і мистецтва області із загального фонду спрямовано 22,1 млн. грн. або 18,8 відсотків до річних призначень.
На виплату заробітної плати з нарахуваннями та фінансову допомогу театрально-концертним установам, яка майже повністю використовується на оплату праці з місцевих бюджетів виділено 15623,1 тис. грн., що становить більш, ніж 82 відсотка  всіх видатків на культуру і мистецтво,  на оплату спожитих енергоносіїв спрямовано 1447,8 тис. грн. або 34 відсотка до уточнених річних призначень. На реалізацію програм та заходів у галузі культури виділено 137,2 тис. грн.
В умовах обмеженого фінансового ресурсу на утримання закладів культури, спостерігається незадовільний стан роботи вказаних установ з надання платних послуг населенню. Зокрема, у І кварталі поточного року зі спеціального фонду на утримання установ культури спрямовано лише 1,6 млн. грн. або 6,7 відсотка до загальної суми витрат. Поруч з тим, в м.Самборі, Дрогобицькому, Пустомитівському, Самбірському, Турківському районах питома вага видатків, проведених у січні-березні поточного року із спеціального фонду становить менше 3 відсотків.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ