Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Цього року на Львівщині кількість ВІЛ-інфікованих знизилась на 40%

Цього року на Львівщині вперше від початку розвитку епідемії зафіксували зниження захворюваності на ВІЛ-інфекцію аж на 40%. Про це сьогодні, 30 листопада, на засіданні круглого столу повідомила головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

«Ситуація на Львівщині порівняно з іншими областями в Україні, в першу чергу зі східними та південними, є достатньо благополучною. Епідемія в Україні розпочалась 1995-1996 роках, коли вірус імунодефіциту людини потрапив у середовище ін’єкційних наркоманів. Відтак, в нас розпочалось стрімке збільшення кількості випадків ВІЛ-інфекції. Ми мали постійне збільшення кількості захворювання, за винятком 2005 року. Насправді це було нереальневідображення ситуації, бо цього року був дуже великий брак систем для тестування ВІЛ-інфекції. 2009 року темп приросту хвороби становив близько 46%, коли загальноукраїнський – лишень 5%. Тобто наша область зробила величезний стрибок у виявленні нових випадків ВІЛ-інфекції, що, звісно, є позитивним явищем. Наступні 3 роки також відзначали зростання нових випадків захворювання», – розповіла вона.

Натомість, цього року, за словами лікаря, картина докорінно змінилась. «Наразі ми не можемо сказати, чи це є тенденція, чи просто випадковість. Звісно, хотілося б, щоб це таки була тенденція, щоби надалі прослідковувати подальше зниження кількості хворих», – зауважила Мар’яна Служинська.

Зазначимо, щоцього року в Львівській області виявили 274 нових випадки ВІЛ-інфекції. З них 1/3 є пацієнтами з клінічними проявами (пацієнти з великим стажем інфікування – 5 і більше років тому).

Також вона відзначила те, що наразі стабілізувалась ситуація зі смертністю від СНІДу. Й запевнила, що Львівщина забезпечена необхідною кількістю антиретровірусних препаратів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ