Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цього року освітяни Львівщини отримають субвенцію з держбюджету на суму 837 млн грн

На цей рік освітня галузь Львівщини отримає у вигляді освітньої субвенції обласному бюджету з державного бюджету близько 837 млн грн, що на 25 відсотків більше, ніж попереднього року. Про це йшлося сьогодні, 13 січня, під час бюджетних слухань, які розпочалися у Львівській обласній раді. Першими слухання відбулися у постійній комісії з питань освіти і науки. Повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

На заході були присутні заступник голови Львівської обласної ради Валерій П'ятак, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності обласної ради Ярослав Качмарик, представники профільних управлінь та департаментів Львівської обласної ради і Львівської облдержадміністрації.

Голова постійної комісії з питань освіти і науки Львівської обласної ради Юрій Підлісний зазначив, що бюджет освітньої галузі області цього року є непоганим. Проблемним, на його думку, є те, що освітню субвенцію, яку отримає Львівщина з державного бюджету, можна використовувати лише на поточні видатки. Тому за підсумками слухань було ухвалено рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та до Верховної Ради України з приводу розширення повноважень у використанні субвенції, аби за її допомогою фінансувати не лише поточні, а й капітальні видатки.

Ці Кошти мають намір скерувати на заходи з енергозбереження у Львівській області, зокрема, на заміну котелень, перехід на альтернативні види палива, утеплення фасадів, заміну вікон тощо. Окрім того, за рахунок цих коштів розглядають можливість завершити низку довгобудів.

Заступник голови постійної комісії з питань освіти і науки Львівської обласної ради, директор Департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олександра Небожук вважає, що у запропонованому проекті бюджету є як позитивні моменти, так і певні ризики. До позитивних моментів належить те, що освітня галузь отримає кошти у вигляді субвенції, що означає, що ті кошти вже не можна перерозподілити на інші галузі.

Олександра Небожук зазначила: „У багатьох районах збільшується цифра фінансування освітньої галузі, хоча деякі райони і відчуватимуть брак фінансового ресурсу. Зокрема, за попередньою інформацією, сьогодні складна ситуація у Дрогобичі щодо забезпечення всіх необхідних виплат, краща ситуація - в Миколаївському, Стрийському, Золочівському районах. Насамперед це стосується організації гарячого харчування. У деяких районах буде більша сума грошей і вони повністю забезпечать гарячим харчуванням школярів. В інших районах, де може бути менша сума, розглядають можливість залишити пільгове харчування лише для пільгових категорій учнів".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ