Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Цьогоріч на житлові субсидії претендують удвічі більше людей

Згідно з прогнозними розрахунками, закладеними у бюджет 2011 року, кількість отримувачів субсидій у поточному році має подвоїтися у порівнянні з попереднім. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

У 2010 році середньомісячна кількість отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг складала 605 тисяч сімей. При цьому середній розмір щомісячної субсидії становив 164,10 грн., або 1969,2 грн. на рік.

У 2011 році, за даними Мінсоцполітики, кількість отримувачів житлових субсидій зросте до 1 мільйона 291 тисячі сімей, а середній прогнозний розмір субсидії складе 228,15 грн. на місяць або 2737,90 грн. на рік.

«Кількість в 1 мільйон 291 тисячу сімей є середньорічним показником, — роз’яснюють у Мінсоцполітики, — насправді вже зараз, з урахуванням запровадження широкого інформування населення про спрощений порядок надання субсидій їх отримує вже понад 1,5 млн. сімей. Однак влітку, коли до платежів не включається плата за опалення приміщень, кількість сімей, що потребують цю допомогу держави, знижується, як свідчить статистика попередніх років, до 200-300 тис. сімей».

Всього у держбюджеті на 2011 рік на «надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот» передбачено 7,0 млрд. гривень, що на 1,1 млрд. грн. більше, ніж минулого року.

«Закладених ресурсів цілком достатньо для забезпечення потреб соціально вразливих верств населення у даному виді соціальної допомоги від держави з урахуванням прогнозних змін тарифів на тепло та електроенергію протягом поточного року», — запевняють у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів від 14 липня 2010 року в Україні діє нова спрощена система надання житлових субсидій. У відповідності до неї, в Україні встановлений найнижчий в країнах СНД поріг відшкодування вартості послух ЖКГ для населення. Так, сім’ї, що складаються з пенсіонерів чи інших непрацюючих громадян, мають право сплачувати за комунальні послуги не більше 10% свого місячного доходу (інше компенсує держава), сім’ї працюючих громадян - не більше 15% свого місячного доходу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ