Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Цьогоріч в Україну легально ввезено 3,5 млн мобільних телефонів, що у 5 разів більше ніж 2008-го – заслуга ІСОМТ

Сьогодні голова Держмитслужби Анатолій Макаренко взяв участь у спільній прес-конференції, присвяченій результатам застосування нової системи обліку мобільних телефонів. Разом з ним про свою частину роботи прозвітували голова Національної комісії з питань регулювання зв’язку Сергій Колобов та начальник Українського державного центру радіочастот Павло Слободянюк. Про це повідомила прес-служба Держмитслужби.

На виконання доручень першого віце-прем’єр-міністра України спільна робота Держмитслужби, НКРЗ та УДЦР з контролю за ввезенням та реєстрацією на внутрішньому ринку мобільних телефонів дала суттєві результати:

Впровадження ІСОМТ (Інформаційна система обліку мобільних терміналів) – це принципово новий підхід для України у розв’язанні проблеми «сірих» схем в імпорті і торгівлі мобільними телефонами, дієвий контроль за сплатою відповідних податків та зборів, сучасна технологія захисту українського споживача від неякісної продукції.

Учасники прес-конференції відзначили, що тільки завдяки спільній плідній праці відповідних контролюючих служб та Держмитслужби вдалося отримати такий вагомий результат у такі короткі терміни. Унікальність нової програми полягає і в тому, що для вирішення проблеми був використаний інтелектуальний технічний підхід, а її розробку і впровадження здійснили виключно українські спеціалісти.

«Раніше «сірий» сегмент ввезених мобільних телефонів становив 90%, і лише 10% – прозорий сегмент. Нам вдалося перевернути цю піраміду і збільшити кількість легально ввезених мобільних телефонів до 90%», – зазначив Анатолій Макаренко.

Отже, станом на 24 листопада 2009 року видано дозволи на ввезення до України 3 млн 567 тис. терміналів, що у 5 разів перевищило кількість телефонів, які були ввезені легально у 2008 році (за даними Держмитслужби – 604 тис. 255 терміналів). Внесено в базу даних ввезених телефонів — 2 млн 612 тис. 118 телефонів.

Легалізація імпорту мобільних телефонів забезпечила додаткові надходження митних платежів з цього товару на поточний період у сумі 332 млн 969 тис. грн.

До «білого списку» Узагальненої бази даних УДЦР внесено 80 млн 616 тис. кодів ІМЕІ телефонів, що обслуговуються операторами та є в торгівельній мережі.

З 1 вересня 2009 року забезпечено взаємодію ІСОМТ з автоматизованою системою митного контролю та митного оформлення Держмитслужби України, що забезпечує захист інформації відповідно до вимог нормативних документів України. Це підтверджується атестатом відповідності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ