Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Цьогоріч вперше після 2000 року досягнено позитивного приросту обсягів кредитування у січні

Ситуація на грошово-кредитному ринку у січні 2006 р. перебувала під впливом типових для першого місяця року процесів зниження ділової активності, наслідком чого була спадаюча динаміка основних монетарних показників. Водночас, депозити фізичних осіб продовжували збільшуватися, що свідчить про високий ступінь довіри населення до банківської системи. Про це повідомляє прес-служба управління НБУ у Львівській області
     Монетарна база у січні зменшилася на 9% до 75,3 млрд грн, грошова маса – на 2,7% до 188,8 млрд грн. На динаміку монетарних показників у січні також мала вплив зміна тенденцій на міжбанківському валютному ринку, яка зумовила проведення Національним банком інтервенцій з продажу валюти, а також збільшення на 15% обсягу коштів Уряду в національній валюті на рахунках в Національному банку України (що є найменшим показником січневого приросту цього показника за останні 7 років).
      Обсяг готівки поза банками зменшився у січні на 5,7% до 56,8 млрд грн, а її питома вага у структурі грошової маси – з 31% до 30,1%. Не дивлячись на зменшення обсягів коррахунків банків на 20,3% середньозважена ставка за кредитами на міжбанківському ринку у січні зменшилася до 2,4% (за кредитами овернайт – до 1,8%), порівняно із 4,3% (3,4%) у грудні минулого року.
     Для забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку Національний банк здійснив мобілізаційні операції на загальну суму 1210,0 млн грн. При цьому обсяг операцій з рефінансування становив лише 100,1 млн грн. Хоча загальний обсяг депозитів у січні зменшився на 1,8 млрд грн до 131,1 млрд грн, депозити фізичних осіб збільшилися на 1,1% до 74,1 млрд грн.
         Обсяг кредитних вкладень у січні збільшився на 0,4% – після 2000 року це є першим випадком досягнення позитивного приросту обсягів кредитування у січні. При цьому кредити в національній валюти збільшувалися більш прискореними темпами (на 0,6%), ніж кредити в іноземній валюті (на 0,2%).
     Позитивна динаміка кредитних вкладень була зафіксована на фоні відновлення тенденції до зменшення вартості позик – середньозважена ставка за кредитами в національній валюті у січні зменшилася з 16,4% до 16%, в іноземній валюті – з 11,7% до 11,3%. Інтегральна відсоткова ставка за кредитами зменшилась з 14,6% до 14,4%.   Водночас, середньозважена ставка за депозитами в національній валюті лишилася без змін (8,1%), а в іноземній валюті навіть дещо збільшилася – до 7% з 6,9%. При цьому інтегральна відсоткова ставка за депозитами залишилась без змін (7,7%).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ