Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цьогорічні Транскордонні Польсько-Українські Дні Добросусідства мають особливо насичену програму

Оргкомітет з підготовки проведення Транскордонних Польсько-Українських Днів Добросусідства, які пройдуть 26 серпня 2006 року по обидві сторони українсько-польського кордону (с. Стаївка Сокальського району Львівської області та с. Корчмин Томашівського повіту Люблінського воєводства), оприлюдив повну програму урочистостей.

Спершу учасники зустрінуться на кордоні України та Польщі. Потім відбудеться освячення води біля чудодійного джерела в с. Стаївка, спільна процесія до старовинної дерев’яної церкви в с. Корчмин, посвячення площі і наріжного каменя під Транскордонний центр діалогу, Транскордонний культурний ярмарок. Під час цьогорічних Днів Добросусідства відбудеться концерт за участю Орекстри Св. Миколая, капели Романа Кумлика «Черемош» та інші. Того ж дня буде відправлена панахида та відбудеться посвячення хреста на давньому цвинтарі у с. Кривиця, а також панахида на цвинтарі у с. Радруж. 
Транскордонні урочистості в Корчмині 26 серпня стануть кульмінацією низки заходів, присвячених тематиці польсько-українського пограниччя: студенти історії мистецтва та наукові працівники Люблінського Католицького Університету проводитимуть інвентаризацію давнього цвинтаря в Корчмині; молодь з Польщі та України під керівництвом реставраторів з групи каменярів «Магурич» цього літа також продовжить здійснення реставраторських робіт на цвинтарі в Корчмині; з 19 до 30 серпня буде проводитися міжнародна молодіжна зустріч «Одна Європа – різне бачення», в рамках програми „Молодь” Європейського Союзу, у якій братимуть участь 28 молодих людей з Грузії, Польщі, Австрії та України. У програмі зустрічі: створення короткометражного відеофільму-ролика про те, як молодь з різних країн бачить Європу та її майбутнє.
З 20 по 27 серпня по обидві сторони кордону буде проводитися студентський дослідницький табір, учасниками якого будуть студенти Польських та Українських Університетів. Предметом їх дослідження буде образ довоєнного не поділеного кордоном пограниччя, звичаї, рівень життя, польсько-українські стосунки та мова. Крім того, студенти збиратимуть старі фотографії та інші документи.
25 серпня в Томашові Люблінському в рамках „Європейськго діалогу культур” втретє організовується науково-практичний семінар, присвячений актуальним проблемам пограниччя. «Актуальне обличчя польсько-українського пограниччя та його ґенеза у історичному, соціологічному і культурологічному баченні» за участю молодих науковців з Любліна, Кракова, Варшави, Львова та Києва. У цьогорічній зустрічі організатори планують звернути увагу на кілька проблем, що характеризували б з різних сторін старе (довоєнне і післявоєнне) і нове (сучасне) пограниччя українців і поляків, формування взаємних стереотипів та упереджень (безпосереднє та спровоковане ззовні), причини міжнаціональних конфліктів на пограниччі та порозуміння, які мали місце між представниками наших народів, так і можливі сучасні шляхи до взаємопізнання та подолання бар’єрів, що нас розділяють.
Дні Добросусідства на польсько-українському кордоні мають є символом братерства та співпраці, особливо важливих у зв’язку з розвитком польсько-українського порозуміння та в рамках євроінтеграції України.
26 серпня по обидві сторони кордону (с. Стаївка, Сокальський р-н, Львівська обл. та с. Корчмин, Томашівський повіт, Люблінське воєводство) проводитимуться Транскордонні Польсько-Українські Дні Добросусідста. До участі в урочистостях запрошуються мешканці прикордонних сіл і міст, представники державних, церковних та громадських організацій, молодь, мистецькі товариства та усі ті, хто цікавиться історико-культурною спадщиною польсько-українського пограниччя. Для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт та візу до Республіки Польща. 
Захід організовують Фундація духовної культури пограниччя, МГО „Академія Української Молоді” за сприяння Люблінського воєводства, Львівської облдержадміністрації, Сокальської райдержадміністрації та районної ради, Українського Католицького Університету, Сокальської Єпархії УГКЦ, Перемишильсько-Варшавської Митрополії УГКЦ, Генерального консульства України в Любліні та Генерального Консульства Республіки Польща у Львові. Транскордонні Дні Добросусідства відбуваються з благословення Блаженнішого Патріарха УГКЦ Любомира Гузара.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ