Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЦВК перевіряє факти порушень під час формування сільських та селищних комісій Золочівською районною ТВК

На сайті ОПОРИ 27 серпня з'явилася публікація про те, що Золочівська районна територіально виборча комісія сформувала сільські та селищні комісії з порушенням процедури. Після публікації Громадянська мережа ОПОРА скерувала звернення до Центральної виборчої комісії з інформуванням щодо виявлених фактів при утворенні районною ТВК виборчих комісій нижчого рівня.

У відповіді на звернення ОПОРИ, Центральна виборча комісія зазначила, що звернулася до Золочівської районної територіальної виборчої комісії з вимогою надати пояснення по суті порушених у вказаному зверненні питань, а також копії документів, що підтвердять викладені в поясненні обставини.

У документі також зазначається, що після одержання відповідних матеріалів та їх опрацювання, за наявності передбачених законодавством України підстав, в разі необхідності Центральною виборчою комісією в межах компетенції вживатимуться відповідні заходи реагування, спрямовані на усунення порушень законодавства.

Нагадаємо, 25 серпня 2020 року Золочівська районна територіальна виборча комісія утворила Красненську, Підкамінську, Поморянську селищні ТВК, а також Заболотцівську сільську ТВК. При утворенні вищевказаних комісій Золочівською районною ТВК не було дотримано вимог Виборчого кодексу України та Порядку проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу обласних, районних, міських, районних у містах (у містах з районним поділом), селищних та сільських виборчих комісій, затвердженого Постановою Центральної виборчої комісії від 25 червня 2020 року № 113 (зі змінами, внесеними постановою Центральної виборчої комісії від 24 липня 2020 року № 140).

Цією виборчою комісією не було підготовлено список кандидатур, які відповідають вимогам Виборчого кодексу України та можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування. Порядок жеребкування проводився на основі самих подань політичних партій і при цьому для кожної комісії окремо.

При жеребкуванні до двох комісій голова Золочівської районної ТВК попросив одну із членкинь обрати два жеребки, щоб визначити тих, хто не потрапить до складу ТВК, замість того, щоб обирати тих, хто буде членом комісії. А на листках для жеребкування комісія написала не порядкові номери кандидатур, а назви політичних сил, які висунули цих представників.

Також Золочівська районна територіальна виборча комісія проводила жеребкування щодо розподілу керівних посад. Після обговорення деяких кандидатур, такі кандидатури направлялися на повторне жеребкування.

Перед проведенням жеребкування вказана районна ТВК не вирішила питання щодо відхилення кандидатури, яка була одночасно внесена від різних суб’єктів подання. Зокрема, після призначення керівного складу та зачитування всього складу Заболотцівської сільської ТВК було виявлено кратне подання кандидатури від політичних партій «Європейська Солідарність» та  «Слуга народу». Питання відхилення такої кандидатури вирішувалося фактично після проведення процедури жеребкування, а мало б до жеребкування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ