Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЦВК розпустила Чернівецьку обласну виборчу комісію за нереєстрацію депутата від «Фронту Змін»

Центральна виборча комісія України припинила повноваження всього складу Чернівецької обласної виборчої комісії. Таке рішення було прийняте 4 січня на засіданні ЦВК. Причиною стали протиправні відмови Чернівецького обласного виборчкому реєструвати представника «Фронту Змін» Василя Шемчука депутатом Чернівецької обласної ради. Повідомила прес-служба "Фронту змін".

Як повідомляє УНІАН з посиланням на заяву ЦВК, комісія розглянула отримані матеріали щодо нереєстрації Чернівецькою обласною виборчою комісією депутатом Чернівецької обласної ради Василя Шемчука, який балотувався від партії «Фронт Змін» в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 24. Згідно з протоколом тої самої Чернівецької обласної виборчої комісії від 6 листопада 2010 про результати виборів депутатів до Чернівецької облради Василь Шемчук набрав в своєму окрузі найбільшу кількість голосів виборців.

9 листопада Василь Шемчук подав до цієї виборчої комісії необхідні документи та заяву про реєстрацію його депутатом Чернівецької облради, в якій зазначив відсутність у нього іншого представницького мандата. Однак постановою Чернівецької обласної виборчої комісії від 9 листопада йому було відмовлено в реєстрації.

Чернівецький окружний адміністративний суд 12 листопада визнав протиправною і скасував постанову Чернівецької ОВК від 9 листопада. Однак і після розгляду цього питання виборчком 16 листопада відмовив Василю Шемчуку в задоволенні заяви про реєстрацію його депутатом облради.

Незважаючи на надання представником «Фронту Змін» усіх необхідних документів і довідки про відсутність у нього іншого представницького мандата, навіть після повторних його звернень до суду за захистом своїх порушених прав, зазначена комісія так і не прийняла рішення про реєстрацію його депутатом Чернівецької обласної ради.

Через це Чернівецька обласна організація «Фронту Змін» звернулася до ЦВК з вимогою розпустити Чернівецький виборчком за протиправні дії та невиконання судових рішень. Як зауважила доповідач з цього питання, заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, за наявності кількох судових рішень, що вступили в законну силу, про визнання протиправними та скасування рішення Чернівецької обласної виборчої комісії про відмову в реєстрації депутатом Чернівецької обласної ради Василя Шемчука, всупереч вимогам частини п'ятої статті 124 Конституції України та частини восьмої статті 90 закону, ця комісія ухвалювала рішення, які по суті повторювали попередні, визнані судом протиправними, чим порушувала виборчі права громадян України.

З цієї причини, Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження всього складу Чернівецької обласної виборчої комісії у зв'язку з систематичними та грубими порушеннями Конституції і закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Нагадаємо, 6 грудня лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк звернувся до Генпрокурора щодо протиправних дій Чернівецького тервиборчкому, який попри рішення судів відмовлявся зареєструвати кандидата від «Фронту Змін» Василя Шемчука депутатом Чернівецької облради. «Вважаю, що члени Чернівецької територіальної виборчої комісії, проявляючи бездіяльність, порушують чинне законодавство», - підкреслює Арсеній Яценюк. Він зазначав, що статтею 382 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за невиконання судових рішень. «Враховуючи наведене, прошу відповідно до статті 20 Закону України «Про прокуратуру» здійснити перевірку щодо зазначеного факту невиконання судових рішень та у разі виявлення порушень вжити відповідних заходів прокурорського реагування», - підкреслюється в зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ