Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цими вихідними на Сколівщині пройде перший Фестиваль української середньовічної культури

10 вересня у с. Урич Сколівського району в Державному історико-культурному заповіднику „Тустань” вперше проводитиметься Фестиваль української середньовічної культури. Про це повідомив директор заповідника Василь Рожко.
Програма фестивалю передбачає проведення лицарського та стрілецького турнірів, штурми фортеці, ярмарок майстрів-ремісників, виступ бардів, менестрелів, вогняне шоу. „Це буде відтворення не європейських лицарських турнірів, а автентичне дійство, яке було характерне для середньовічної Русі. Відтак учасники та гості матимуть можливість поринути в справжній, а не ілюзорний світ, в якому жили їхні предки,” – каже Василь Рожко і запевняє, що такий фестиваль стане щорічним.
Андрій Парубій, співорганізатор створення заповідника „Тустань”, розповів, що „проведення фестивалю середньовічної культури – це один із заходів для пропагування не лише історичної пам’ятки, а й всього історичного періоду часів середньовічної Русі для формування національної ідентичності молоді. Тогочасна Русь – держава європейського рівня, на яку орієнтувались всі держави Європи”.
Уже є 400 учасників, організатори очікують ще 100. Режисером дійства є Богдан Рибкевич з Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.
Учасники будуть одягнені в автентичний середньовічний одяг, відтак організатори закликають усіх, хто приїде на фестиваль, приходити в народному одязі та вишиванках. 
Фестиваль проводиться лише за підтримки спонсорів. Бюджетних коштів виділено не було, оскільки про проведення фестивалю оголосили вже після того, як було сплановано бюджет. Використають приблизно 20 тис. грн. У проведенні фестивалю організаторам сприяє Львівська ОДА, Сколівська РДА, Національний природний парк „Сколівські Бескиди”.
На території с. Урич Сколівського району Львівської області у ІХ-ХІІІ ст. існувало наскельне місто-фортеця Тустань. Це пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, яка не має аналогів у Європі. Унікальність Тустані у можливості відтворення дерев’яної забудови на 90%. Наскельну фортецю відкрив Михайло Рожко, який досліджуває пам’ятку з 1971 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ