Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Турчинов сказав про ймовірну участь Росії у реалізації північнокорейських ракетних програм

Президент Петро Порошенко прийняв доповідь про підсумки роботи робочої групи з питань перевірки інформації, викладеної у статті видання «The New York Times» від 14 серпня 2017 року. Про це повідомило офіційне інтернет-представництво Президента.

Глава держави подякував за ретельно проведену роботу у визначений ним термін. «На сьогоднішній день це демонструє відкритість і рішучість дій України», - наголосив він та додав, що у склад робочої групи увійшли представники спецслужб, Державного космічного агентства України, Міністерства закордонних справ України, Державної служби експортного контролю України та всіх відомств, які мають можливість продемонструвати відповідальну позицію України по відношенню до виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України, керівник робочої групи Олександр Турчинов доповів Главі держави, що на виконання його доручення, робоча група та Міжвідомча комісія з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, провели перевірку оприлюдненої виданням «The New York Times» інформації щодо можливої передачі державним підприємством «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод» ракетних технологій, зокрема ракетних двигунів РД-250 до Корейської Народно-Демократичної Республіки.

«За підсумками проведеної роботи та на підставі наданих державними органами матеріалів, робоча група констатує – наявна система державно-експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та товарів подвійного використання виключає можливість передачі таких товарів до країн, стосовно яких запроваджено відповідні санкції Ради безпеки ООН», - підкреслив Олександр Турчинов.

Секретар РНБОУ повідомив, що у ході перевірки та фахового аналізу наявної інформації і матеріалів, наданих державними органами, члени робочої групи, Міжвідомчої комісії та експерти акцентували увагу на тому, що Україна сумлінно та послідовно дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань. Зокрема, в Україні створено дієвий механізм жорсткого державного контролю за виконанням і верифікацією своїх міжнародних зобов’язань, взятих в рамках виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та режиму контролю за ракетними технологіями.

«Агресія Росії проти України здійснюється на сьогодні у формі гібридної війни, в ході якої Росія, окрім ведення бойових дій, потужно використовує ретельно сплановані інформаційні провокації для системної дискредитації України як надійного і прогнозованого партнера. Зокрема, у таких чутливих для міжнародного суспільства сферах як військово-технічне співробітництво», - зауважив він.

За його словами, «одним із завдань таких провокацій є маніпуляція суспільною свідомістю з метою маскування Російською Федерацією власної активної участі у багатьох деструктивних кампаніях». «У цьому контексті робоча група вважає статтю у виданні «The New York Times» елементом інформаційного прикриття та відволіканням уваги світової спільноти від ймовірної участі Російської федерації у реалізації північнокорейських ракетних програм. Робоча група одноголосно дійшла аргументованих висновків, які повністю спростовують причетність України до реалізації програм з розробки балістичних ракет у Північній Кореї», - наголосив Секретар РНБОУ.

«З урахуванням висновків комісії, хочу доручити Міністерству закордонних справ України підготувати групу експертів і ініціювати розгляд зазначеного питання на закритому засіданні Ради безпеки ООН. Окремо потрібно оприлюднити висновки робочої групи і Міжвідомчої комісії та проінформувати наших міжнародних партнерів і ініціювати проведення аналогічного розслідування відповідними країнами. В першу чергу, таку ж відкритість має продемонструвати Російська федерація», - підкреслив Петро Порошенко.

З висновками робочої групи можна ознайомитись на сайті Ради національної безпеки і оборони України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ