Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко: 26 січня Росія буде зобов’язана звільнити Савченко

Лідер фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Юлія Тимошенко вважає, що арештованого у Росії українського офіцера і депутата від цієї фракції Надію Савченко має бути звільнено 26 січня. Про це Тимошенко сказала на прес-конференції.

"Існує генеральна угода (про привілеї й імунітет Ради Європи), що працює для Парламентської асамблеї Ради Європи. У статті 15 цієї угоди сказано, що представники асамблеї і їх заступники користуються на території всіх країн-членів імунітетом від арешту й кримінального переслідування. 26 січня, коли Савченко отримає свої повноваження в ПАРЄ ... щодо неї виконуватиметься стаття 15", – сказала вона.

Зі слів Тимошенко, цю угоду ратифіковано Росією 23 лютого 1996 року.

"Росія зобов'язана виконати цю угоду... Але будемо очікувати від Росії законної, за міжнародним правом, реакції... Надію має бути звільнено", – сказала вона.

Тимошенко виступає за те, щоб 26 січня в Москву було спрямовано місію ПАРЄ для зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним з вимогою звільнити Савченко.

У разі, якщо Росія не виконає умови угоди, вважає Тимошенко, санкції проти неї мають бути значно посилені, у тому числі з боку України.

Лідер "Батьківщини" також додала, що Савченко голодує вже 40 день і її вага наразі становить менше 60 кг.

Як відомо, президент ПАРЄ Анн Брассер попросила Росію звільнити Савченко до засідання асамблеї 26 січня.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ