Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Тимошенко написала в МВФ, що не може впоратися із видатками?

У розпорядження "Подробиць тижня" потрапили документи наразі важливіші, ніж український Держбюджет або засади грошово-кредитної політики Нацбанку. Це – лист до директора-розпорядника "Міжнародного валютного фонду" – Домінік Стросс-Кана та власне, меморандум, про співпрацю української влади з цією організацією. За допомогою цього документа можна передбачити, як складеться життя українців у найближчі півроку.

Власне, у самому листі (підписаному прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко та виконувачем обов'язків міністра фінансів Ігорем Уманським) йдеться про те, що  держава не може впоратися із видатками і тому просить всю суму чергового траншу МВФ направити на покриття дефіциту бюджету.

Тобто пропонується, грубо кажучи, "проїсти" іноземні гроші через те, що свого часу уряд неправильно розрахував державний кошторис. У тексті меморандуму у частині "урядових зобов’язань", є кілька цікавих пунктів, які пропонуємо до вашої уваги.

Зокрема, українська влада щоб врятувати "Нафтогаз України" – бере на себе обов'язок підвищити ціни на газ для населення (з 1 вересня) і "Теплокомуненерго" (з 1 жовтня).

Крім того, ціни щоквартально підніматимуть з Нового року – поки вони не сягнуть рівня цін, які платить Україна за російський газ відповідно до контрактів від 19-го січня цього року.

Ще одна важлива деталь – урядовці обіцяють МВФ провадити жорсткішу політику щодо "доходів населення". Уряд зобов'язався обмежувати зростання як мінімальної, так і середньої зарплати та пенсії у Держсекторі, та інші соціальні виплати.

До кінця вересня влада обіцяє ухвалити законодавчі зміни, за якими тарифи на тепло встановлюватимуть не місцеві ради – а "урядова Нацкомісія з регулювання електроенергетики". Крім того, буде знову дозволено нараховувати штрафи та пені у випадку несплати населенням рахунків за газ та комунальні послуги (зараз це в умовах затримань зарплат і загальним невеселим становищем українців – заборонено).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ