Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко прагне негайного реваншу

Сьогодні, 9 березня, в Києві Юлія Тимошенко проведе віче пам’яті Тараса Шевченка та започаткує процес єднання демократичної та патріотичної опозиції. Цей мітинг стане першою політичною акцією Юлії Тимошенко після відставки – вже в якості лідера опозиції. Провідні політичні експерти вважають, що Юлія Тимошенко найближчим часом перебудує свою політичну силу та домагатиметься дочасних виборів. Про це повідомило радіо «Свобода».

 

Промовляючи перед відставкою з трибуни парламенту, Юлія Тимошенко наголосила, що її опозиційна діяльність будуватиметься на національно-демократичних засадах. «Що для нас є святим? Незалежність нашої держави, національна ідентичність, захист нашої української єдиної державної мови, нашої культури, нашої правдивої історії», – заявила вона.

На мітингу 9 березня Юлія Тимошенко планує започаткувати процес єднання національно-демократичних сил під своїм керівництвом. Не всі націонал-демократи в захваті від її претензій, а насамперед – лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. Проте, політологи здебільшого збігаються в думці, що Юлія Тимошенко зможе очолити опозицію чинній владі.


Поставивши легітимність обрання Віктора Януковича президентом під сумнів, Юлія Тимошенко одразу визначила жорсткий характер своєї опозиційності. З огляду на це політолог Кость Бондаренко висловлює застереження, що така опозиційність може стати деструктивною.

«Юлія Тимошенко має шанс створити конструктивну, ефективну опозицію. Якщо ж вона проявлятиме деструктивність, яку виказувала кілька останніх тижнів, то може втратити позиції опозиційного лідера. Тоді Україна може взагалі залишитися без сильної опозиції», – зазначив політолог.

Політолог Андрій Єрмолаєв (нещодавно призначений президентським указом директором Національного інститут стратегічних досліджень) вважає, що Юлія Тимошенко намагатиметься реалізувати сценарій дострокових парламентських, а, можливо, й президентських виборів.

«Враховуючи характер самої Юлії Тимошенко, скоріш за все, мова йтиме про короткі сценарії, націлені на максимально швидкий реванш. І тут один шлях – дочасні парламентські перегони», – каже пан Єрмолаєв.

За словами Костя Бондаренка, політичні перспективи Юлії Тимошенко у значній мірі залежать від того, як вона реформує власну політичну силу. Політолог навів слова почуті десь півроку тому від одного впливового бютівця: «Якщо би сьогодні зник БЮТ і залишилася сама Юлія Тимошенко – вона би могла набрати удвічі більше голосів». Політолог вважає, що вага політичного баласту в БЮТ досягла критичної ваги, а натомість – не з’явилося жодного нового політичнопривабливого обличчя.

Політологи збігаються в думці, що перспективи Юлії Тимошенко в якості лідера опозиції залежать не лише від її дій. Її успіх залежить ще й від того, наскільки монолітною буде владна команда та стійкою виявиться новостворена коаліція.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ