Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Тимошенко відправлять у відставку 16 лютого, – ПР

Представники Партії регіонів (ПР) учора, 11 лютого, назвали чергову дату створення у Верховній Раді нової коаліції. У ПР припускають, що 16 лютого в парламенті буде не тільки сформована нова коаліція, але й буде відправлено у відставку прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

 

«КоммерсантЪ» пише, що перспектива створення нової більшості надихнула позафракційних депутатів на формування об'єднання і змусила депутатів фракції "Наша Україна – Народна самооборона" сісти за стіл переговорів, щоб прийняти рішення про майбутнє НУНС.

Водночас перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вчора був змушений визнати, що коаліційні переговори не завершаться до кінця поточного тижня. "На сьогодні немає підстав говорити, що така коаліція буде сформована в найближчі два-три дні", - відзначив депутат.

 

Як повідомлялось раніше, саме на четвер, 11 лютого, було заплановано створення нової більшості. Про це поінформував народний депутат ПР Василь Грицак.
Учора ж пан Грицак пояснив, що вкластися у заявлений термін не вдалося у зв'язку із затягуванням оголошення результатів виборів. "Є деякі народні депутати, які не до кінця вірять у те, що виборчий процес закінчився. Дехто ще побоюється якихось особливих обставин, – сказав депутат. – Ми планували, що електронний підрахунок завершиться у вівторок, а в середу в Центрвиборчкомі вже будуть всі протоколи окружкомів. Надії не виправдалися ".

 

Василь Грицак переконаний, що рішення про розпуск діючої більшості і створення нової, а також рішення про відставку прем'єр-міністра Юлії Тимошенко будуть проголосовані у Верховній Раді в один день. "Я знаю, що це буде зроблено у вівторок (16 лютого). У нас все для цього є: і 226 депутатів, і фракції (для створення нової коаліції), і бажання", – заявив він.

Упевненості в своїх силах ПР додає вчорашня розмова Віктора Януковича з Бараком Обамою. Президент США по телефону привітав пана Януковича з перемогою і, як повідомляє прес-служба ПР, "високо оцінив рівень розвитку демократії в Україні, що було підтверджено під час проведення президентських виборів".

За інформацією Ъ, як варіант формування нової більшості в ПР розглядають залучення до цього процесу групи нефракційного депутатів. "Юридичним оформленням нового депутатського об'єднання, куди увійдуть і депутати фракцій НУНС і БЮТ, займається колишній член БЮТ, народний депутат Ігор Рибаков", - повідомило джерело в ПР. Сам пан Рибаков уточнив, що робота над створенням міжфракційного депутатського об'єднання завершена на 70%. "Ми вже домовилися з керівництвом Верховної Ради, підготували всі необхідні документи, доповнення до регламенту, підписали невелику угоду, збираємо підписи, готуємо необхідну базу для отримання статусу. У наших планах набути повноважень для участі в коаліції і право підпису на правах, скажімо так, міні-фракції", – сказав він. За підрахунками Ігоря Рибакова, до об'єднання увійдуть не менше як 15 депутатів.

Тим часом не всі позафракційні депутати підтримують цю ідею. "Спроба створити об'єднання є, але не думаю, що вона матиме успіх. Я ознайомився з документами і повернув їх назад", – сказав «Коммерсанту Ъ» Василь Кисельов. "З мого боку, з боку депутатів Володимира Каплієнка і Віталія Барвіненка можливі ситуативні голосування з ПР. Формально входити до майбутньої коаліції я не бачу підстав", – заявив Геннадій Задирко.
Поки юридичний статус групи позафракційних депутатів не визначений, розпадеться коаліція чи ні – залежить від членів фракції НУНС. Як відомо, БЮТ виступає проти цього. Ще одна фракція більшості – блок Литвина – не має наміру розглядати питання виходу з коаліції до отримання офіційної пропозиції від ПР.

Учора ж (11 лютого) депутати фракції НУНС провели два окремі збори, на яких обговорили стратегію своєї поведінки. Одна з груп (34 депутати) зібралася в будинку комітетів Верховної Ради на вул. Грушевського. Там були помічені представники групи "Народна самооборона" Давид Жванія, Тарас Стецьків, Володимир Стретович, Кирило Куликов, Сергій Василенко та Микола Катеринчук. Крім того, у засіданні взяли участь депутати, члени партії "Єдиний центр", Народного руху України (НРУ), лідери партій "Фронт змін" та УРП "Собор" Арсеній Яценюк та Анатолій Матвієнко, а також голова фракції Микола Мартиненко. Ініціатором зустрічі виступив пан Матвієнко – колишній радник екс-спікера Арсенія Яценюка.

"Ми обговорили необхідність консолідації фракції в нових політичних реаліях після виборів президента, – лаконічно зазначив Микола Катеринчук. – На засіданні не обговорювалося питання виходу фракції з діючої коаліції. Єдине, в чому я можу вас запевнити, – ніхто з присутніх на засіданні з коаліції не вийде".

Тим часом Тарас Стецьків заявив журналістам, що розглядалася можливість консолідації фракції і відновлення її повноцінної роботи. "Така спроба зараз буде здійснена, оскільки фактор Ющенка зник і є розуміння того, що фракція може бути суб'єктом політичних процесів", – сказав він.
 

Утім, за інформацією «КоммерсантуЪ», на засіданні все-таки обговорювалися питання створення коаліції з Партією регіонів і збереження чинної коаліції за умови, що прем'єр-міністром стане представник НУНС. Таких кандидатур у присутніх було два – Арсеній Яценюк і чинний президент Віктор Ющенко. Кандидатуру глави держави несподівано запропонувала народний депутат Оксана Білозір, чим викликала сміх у своїх колег. Примітно, що, не дочекавшись закінчення засідання, його з незадоволеним виглядом покинув лідер НРУ, заступник голови фракції НУНС Борис Тарасюк.

 

За словами джерел, ніякого конкретного рішення депутати так і не прийняли. "Повторюю, ми просто обмінялися думками, ніяких конкретних рішень не приймалося", - сказав пан Стецьків.


Більшість опитаних учасників зборів стверджували, що на ньому були присутні представники всіх внутрішньофракційних груп, включаючи "За Україну!" і Українську народну партію. Однак, за інформацією «КоммерсантуЪ», ці дві групи провели окремі збори - теж в будівлі комітетів Ради, але на вул. Садовій. Як стало відомо, лідери цих груп – В'ячеслав Кириленко і Юрій Костенко – були запрошені на засідання на Грушевського, однак в останній момент вирішили відмовитися від участі.

"Це не вони (депутати на чолі з Миколою Мартиненко) консолідують фракцію, а ми! На нашому засіданні обговорювалися питання спільних голосувань у парламенті і спільної участі в можливих дострокових парламентських виборах, – повідомив один з членів групи «За Україну!», що побажав залишитися неназваним. – На початку наступного тижня ми проведемо засідання в розширеному форматі – за участі групи «Народна самооборона».

Втім, ця зустріч може і не відбутися. Сьогодні в Раді члени "Самооборони" проведуть своє закрите засідання. Саме його підсумки можуть виявитися вирішальними як для тих членів НУНС, які виступають за створення нової коаліції, так і для тих, хто за збереження чинної більшості. Слід нагадати, що лідер громадського руху "Народна самооборона", і. о. міністра внутрішніх справ Юрій Луценко неодноразово заявляв, що члени його групи не погодяться на коаліцію з прихильниками Віктора Януковича. Однак, за інформацією «КоммерсантуЪ», в групі є як мінімум три депутати, які виступають за таке об'єднання: Давид Жванія, Сергій Василенко та Олександр Омельченко.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ