Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко закликала опозицію позиватися у Страсбурзький суд через події у Раді 16 січня

Колишній премʼєр Юлія Тимошенко звернулася до опозиції з закликом позиватися до Європейського суду з прав людини щодо подій у Верховній Раді 16 січня у разі, якщо президент підпише ухвалені того дня закони.

У заяві Тимошенко, оприлюдненій її речницею Мариною Сорокою у Штабі національного спротиву, йдеться про те, що опозиція, на думку колишнього премʼєра, має, перш за все, публічно звернутися до президента Віктора Януковича і голови Верховної Ради Володимира Рибака з вимогою не підписувати ухвалені у четвер закони.

«Якщо після таких публічних листів Віктор Янукович та Володимир Рибак усе ж таки підпишуть ці нелегітимні закони, я прошу парламентську опозицію негайно, у день підписання цих законів, передати до Генеральної прокуратури юридично мотивовану заяву про злочин Віктора Януковича, Володимира Рибака, Ігоря Калєтніка, Володимира Олійника та інших причетних і добитися внесення цієї заяви до Єдиного реєстру кримінальних розслідувань», – закликає Тимошенко.

Вона також наголошує на необхідності передати до суду скаргу про те, що 16 січня у Верховній Раді «було сфальсифіковано процес ухвалення законів, з вимогою визнати ці голосування недійсними».

«Я прошу опозицію цю судову справу про нелегітимність ухвалення 16 січня у Верховній Раді України пакету законів провести через усі інстанції національної системи судочинства. Обовʼязково, якомога швидше передати цю справу про фальсифікацію 16 січня голосування в українському парламенті до Європейського суду з прав людини і попросити розглянути її в пріоритетному порядку», – заявляє Тимошенко.

«Незалежно від того, що робитимуть українські суди та Генеральна прокуратура для зупинення процесу нелегітимного голосування у Верховній Раді (скоріше за все вони будуть покривати цей злочин), я прошу опозицію негайно створити громадську публічну слідчу комісію зі знаних правознавців України, яка разом із журналістами публічно дослідить факт фальсифікації 16 січня 2014 року голосування у Верховній Раді та зробить свій публічний висновок щодо цих подій зі справедливими вимогами до органів української влади. Цей експертний висновок, можливо, треба буде долучити до заяви до Європейського суду», – вважає колишній премʼєр.

Напередодні парламентська більшість ухвалила державний бюджет на 2014 рік, а також низку законодавчих актів, серед яких – зміни до регламенту, які спростили процедуру зняття недоторканності з парламентарів, зміни до кримінального процесуального кодексу, якими запровадили можливість заочного кримінального провадження, і закон, який зокрема криміналізує наклеп.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ