Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко змінила ставлення держави до музеїв

Працівники музейних установ Львівської області схвально відгукнулися про розроблений урядом Тимошенко і прийнятий Верховною Радою України Закон «Про музей та музейну справу». Представники найбільших музеїв Львова впевнені, що цей Закон є важливим кроком для покращення їх діяльності. Про це Гал-інфо повідомила прес-служба Львівського обласного виборчого штабу кандидат на пост Президента України Ю. Тимошенко.

«Новий закон «Про музеї та музейну справу» має забезпечити належну охорону музеїв. У поточному році музеї мали значні проблеми із забезпеченням необхідної охорони приміщень у зв’язку з браком фінансування. Із введенням нового Закону витрати на забезпечення охорони музеїв внесено до захищених статей видатків загального фонду державного та місцевих бюджетів. Я вважаю це дуже актуальним і потрібним, тому що були випадки, коли музеям державного підпорядкування, які мають статус національних, знімали міліцейську охорону», – заявив директор Львівського історичного музею Богдан Чайковський.

«Віднесення коштів на охорону музеїв до захищених статей видатків, таких же як зарплата працівникам бюджетної галузі, покращить ситуацію з охороною музейних фондів», – підтримав прийнятий Закон директор Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові Ігор Кожан.

Нагадаємо, що 5 листопада з ініціативи Кабінету Міністрів Верховна Рада прийняла Закон «Про музеї та музейну справу», який визначає правові, економічні, соціальні засади створення і діяльності музеїв України та особливості наукового формування, вивчення, обліку, зберігання, охорони і використання Музейного фонду, його правовий статус.

Закон передбачає розподіл музеїв за окремими профілями. В ньому ж вказуються основні напрями діяльності музеїв, серед яких науково-дослідна, культурно-освітня діяльність, комплектування музейних зібрань, експозиційна, фондова, видавнича, реставраційна, виставкова, пам?яткоохоронна робота, а також діяльність, пов’язана з науковою атрибуцією, експертизою, класифікацією, державною реєстрацією та усіма видами оцінки предметів, які можуть бути визначеними як культурні цінності, з метою включення до Музейного фонду України.

Витрати на забезпечення охорони музеїв віднесено до захищених статей видатків загального фонду державного та місцевих бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ