Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У 2006 році планують завершити реставрацію собору Святого Юра

Реставрацію собору Святого Юра планують завершити у 2006 році — про це «Гал-info» повідомив прес-секретар Львівської архієпархії УГКЦ о.Олег Панчиняк з посиланням на о. Володимира Ониськіва, економа Львівської архиєпархії.
Щодо використання коштів на виконання ремонтних робіт комплексу Святого Юра, то у 2005 році, як відзначив о. Володимир, на це було використано 4 млн 250 тис. грн, які були виділені із фондів, призначених на святкування 750-ліття м. Львова, та спонсорської допомоги різних організацій.
Загальна вартість ліквідації аварійного стану собору Святого Юра становить 9 млн 800 тис. грн. Щодо комплексу взагалі, то потрібно близько 5 млн на відселення решти мешканців і близько 5 млн. грн. на ліквідацію аварійного стану комплексу (заміна мереж електропостачання, водопостачання, каналізації; фіксація, тобто зупинка аварійності та зовнішні роботи із ліквідації аварійного стану).
«На 2006 рік ми сподіваємося отримати від держави 5 млн грн, щоб відселити людей, та 5 млн грн на ліквідацію загального аварійного стану, — розповів о. Володимир. — Ще у 2004 році ми зверталися до Президента та Прем‘єр-міністра по допомогу. На сьогодні це питання залишилося без відповіді, але прозвучала усна обіцянка, що ці кошти будуть нам виділені. Тепер ми знову пишемо такі прохання із благословення Високопреосвященного Владики Ігоря Возьняка».
На сьогодні виконано значну частину зовнішніх реставраційних робіт собору Святого Юра (на це витрачено 1 млн 250 тис. грн). Загалом у комплексі зроблено тільки те, на що вистачило сил та коштів Львівської архиєпархії, тобто замінено електромережі, які були в аварійному стані, здійснено технічні роботи. Крім того, тепер проводять проектні роботи із заміни даху та перекриття південної частини капітули комплексу, а також розчищають підвали та кімнати, суміжні із канцелярією (там заплановано розмістити архіви).
«Реставрацію собору Святого Юра плануємо завершити у 2006 році, а всього комплексу через 3-5 років», — наголосив о. Володимир.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ