Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У 2010-2011 роках Україна повинна перейти на накопичувальну систему пенсійного забезпечення

Сьогодні відбулось засідання Львівського прес-клубу реформ, присвячене переходу України від солідарної до накопичувальної системи пенсійного забезпечення, а згодом і до системи недержавного пенсійного забезпечення. Основна проблема, яку розглядали учасники – це доцільність реформування пенсійної системи України та вплив цих реформ на українців.
До позитивних моментів накопичувальної системи начальник головного управління Пенсійного фонду у Львівській області Олександр Другов відносить те, що така система дозволяє відійти від «зрівняйлівки», коли особистий вклад також впливає на розмір пенсії. За його словами, 99% жителів світу користуються солідарною пенсійною системою, а тому в Україні потрібно вдосконалювати ту систему, яка є: «Я прихильник накопичувальної системи, але це не панацея. При такій системі молодь не відчуває гарантій, що через, припустимо, 40 років їхні накопиченні кошти їм виплатять».
За словами заступника голови Львівської ОДА Ярослава Кашуби, ЛОДА висуває пропозицію продовжити на Львівщині експеримент зі створення автоматизованої системи пенсійного забезпечення, але на цей раз із залученням фінансів. Нагадаємо, що на базі двох районів Львівської області проводився експеримент, спрямований на випробовування накопичувальної системи, однак при експерименті використовувалися віртуальні гроші. Як повідомила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення ЛОДА Оксана Яковець, основною відмінністю накопичувальної системи є індивідуальний розрахунок пенсій
Окреслюючи переваги переходу до накопичувальної системи, перший заступник генерального директора VAB Пенсія Ігор Черних зазначив, що при накопичувальній системі держава не бере участі у виплаті пенсій, а певним чином встановлює правила гри. Крім того, за його словами, накопичувальна система – це рахунок, який передається спадково.
За словами Олександра Другова, накопичувальна система в Україні може впровадитися у 2010-2011 роках.
До речі, середній розмір пенсії в Україні – 890 грн., цього року на 44% підвищилися пенсійні виплати, по Україні зареєстровано 140 тисяч учасників накопичувальної системи пенсійного забезпечення.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ