Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У 2015 році Україна не пропустила 14 тис. нелегальних мігрантів, – голова Держприкордонслужби

Потік мігрантів із країн Африки й Азії, що впродовж цілого 2015 року демонстрував сталу тенденцію до зростання, змусив країни Євросоюзу – передусім ті, які сусідують із країнами-нечленами, – посилювати заходи із припинення незаконного пересування людей і товарів (контрабанди). Україна, як країна-сусід ЄС, відіграє важливу роль в цьому процесі. Сьогодні, 2 листопада, у Львові з ініціативи Державної прикордонної служби України відбулась перша зустріч керівників прикордонних відомств України та сусідніх країн – членів ЄС, а саме Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Зустріч пройшла під гаслом «Спільний кордон – спільні завдання». Йшлося передусім про два основних виклики – боротьбу з контрабандою та протидію транскордонній злочинності. Поза тим, учасники зустрічі наголосили, що посилення контрольних заходів не лише не повинно негативно позначитися на умовах законного перетину кордону України з країнами ЄС, але й має бути спрощене у контексті євроінтеграційних прагнень України.

Голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко розповів, що цього року з ініціативи служби була проведена низка міжнародних операцій спільно з країнами ЄС, зокрема, «Ключові точки» та «Координаційні пункти».

За його словами, 2015 року ДПС не пропустила на територію України та затримала на її території в 2,5 рази більше мігрантів, аніж 2014 року: 14 тисяч і 1,3 тисячі осіб відповідно. Найактивніше незаконні мігранти пробували порушити кордон із Угорщиною.

Заступник начальника Поліції Угорщини Жолт Галмоші підтвердив слова українського колеги, зазначивши, що цього року країна мало не захлинається від потоку мігрантів із Азії й Африки. Скажімо, якщо до Словаччини пробували незаконно пробратися (з різних країн) лише 2 тисячі нелегалів, то до Угорщини – 390 тисяч! В першій половині року серед них переважали біженці з Косова; починаючи з літа – вихідці з Афганістану, Пакистану та країн Африки. Більшість із затриманих, за його словами, зловживають своїм становищем та звертаються з проханням про статус біженців, відтак, їхні справи передаються до Міграційної служби.

В більшості випадків нелегальні мігранти стараються перетнути кордон поза пунктами перепуску. Голова ДПС України наголосив, що ефективна боротьба з нелегальною міграцією можлива лише за умов перекриття каналів та ліквідації організацій, що їх підживлюють.

Також цього року українські прикордонники припинили незаконне переміщення товарів на кордонах з країнами ЄС на суму понад 95 млн. гривень. Основними видами товарів, які контрабандисти намагалися переправити через кордон, залишалися цигарки, горілчані вироби, бурштин та побутова техніка. Зокрема, 2015 року прикордонники затримали в 10 разів більше обсягів бурштину, ніж торік.

Віктор Назаренко наголосив, що спільний контроль ДПС України з іноземними колегами уже здійснюється в 4 пунктах перепуску на кордоні з Польщею та 4 на кордоні з Молдовою. Наразі триває активний нормотворчий процес зі Словаччиною та Польщею та опрацьовуються нові угоди, в яких враховано вимоги Шенгенського кодексу та рекомендації Єврокомісії.

Наприкінці зустрічі учасники підписали Комюніке, яке зафіксувало досягнуті домовленості та пріоритетні напрями співробітництва прикордонних відомств України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ