Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У архіві СБУ виявили колекцію бофонів УПА

У Галузевому державному архіві Служби безпеки України та архівах регіональних органів під час науково-пошукової роботи і опрацювання документів виявлено колекцію облігацій бойового фонду (бофони) Української повстанської армії 1943-1950 років ХХ століття у кількості 170 одиниць. Про це «Гал-info» повідомили в прес-службі ГУ СБУ.
 «На багатьох виявлених облігаціях міститься напис „На бойовий фонд”, від чого і пішла назва бофони, крім того на бофонах зображено епізоди з історії національно-визвольної боротьби українського народу, які  використовувались також з агітаційно-пропагандистською метою. Ці документи виконували роль грошових зобов’язань ОУН та УПА перед населенням за надану матеріальну допомогу. 
Автором ескізів облігацій був відомий художник і графік Ніл Хасевич, член УПА, колишній випускник Варшавської Академії мистецтв. У 1945-1946 роках він створив так звану „Волинську серію” бофонів номіналом 10, 25, 50, 100, 200, 300, 500 і 1000 карбованців, які були виявлені у 12 областях України. Крім того послідовники Н.Хасевича, робили дереворити, які служили штампом для „лісових грошей”. Для кліше добре підходили груша і ясен, доступні й легкі в обробці гумові матеріали. Історики не виключають, що у майбутньому з цих бофонів мала постати повноцінна національна валюта. Як стверджують працівники СБУ встановити усіх авторів бофонів неможливо, оскільки документи виготовляли у підпіллі і розсилали на терени діяльності УПА.
Бофони потрапили до радянських органів державної безпеки і стали речовими доказами у звинуваченнях учасників національно-визвольної боротьби в Україні. Наявність у радянських громадян бофонів  розцінювалася МДБ-КДБ як факт неблагонадійності, можливої приналежності до антирадянських організацій чи надання їм матеріальної допомоги, а в пізніший період як вияв націоналістичних поглядів.
У 1939-1952 рр. ОУНівське підпілля випустило близько 500 одиниць найменувань бофонів. Нині вони становлять велику рідкість і є визначними пам’ятками історії України ХХ століття та творами українського підпільного мистецтва. Накопичений досвід дозволяє упорядкувати спільними зусиллями науковців і боністів узагальнюючий каталог і в нових історичних умовах започаткувати видання колекційної серії бофонів.   
Дослідниками, які працювали з бофонами в Галузевому державному архіві СБ України, видано кілька праць, найбільш грунтовними з яких є „Гроші в Україні” (К., 1998, авт. кол. М.Дмитрієнко, В.Ющенко, В.Литвин, Л.Яковлєва) та монографія О.Клименка „Грошові документи ОУН (бофони) 1939-1952 рр.” (Тернопіль, 1999).», -- йдеться у повідомленні СБУ. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ