Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Азарова вимагають не захоплюватися кредитуванням населення і дати грошей економіці

Українським банкам наказано перестати захоплюватися споживчим кредитуванням і сконцентруватися на видачі кредитів реальному сектору економіки.Зокрема банкам доведеться скоротити обсяг надання споживчих кредитів, посиливши вимоги до позичальників-фізосіб.

Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів України №1074-р «Про затвердження плану дій, спрямованих на подолання негативного сальдо у зовнішній торгівлі» від 26 жовтня 2011 року, повідомляє ZN.UA.

Так, згідно з документом, Національному банку України (НБУ) доручено на постійній основі забезпечувати (за згодою) «запобігання підвищення рівня споживчого кредитування...шляхом: посилення вимог щодо надання фінансовими установами споживчих кредитів з урахуванням платоспроможності позичальника-фізичної особи».

Окрім того, Нацбанку спільно з Мінфіном і Мінекономрозвитку доручено до грудня-2011 запровадити «пріоритетне фінансування розвитку вітчизняного реального сектору економіки» шляхом «спрямування кредитних коштів зі сфери споживчого кредитування у сферу виробництва з метою компенсації відсоткових ставок за кредитами, які спрямовані на розвиток або організацію виробництва».

Нагадаємо, раніше Верховна Рада прийняла, а президент України Віктор Янукович підписав закон, який серед іншого забороняє видачу споживчих кредитів у валюті.

Також раніше повідомлялося, що НБУ готує для банків, що видають позики населенню, більш жорсткі нормативи. У НБУ вважають, що споживче кредитування розширює приплив імпортних товарів, підвищуючи девальваційний тиск на курс гривні. Як очікується, такі заходи дозволять знизити «сірий» імпорт, відтік валюти з банківської системи і спрямувати кошти у промисловість та іпотеку.

Разом з тим самі банки не раз заявляли, що скорочення споживчого кредитування не здатне принципово змінити ситуацію з дефіцитом торгового балансу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ