Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У березні порівняно з аналогічним періодом минулого року в оптовій торгівлі зросли ціни на овочі

У березні порівняно з аналогічним періодом 2005 року в оптовій торгівлі збільшилися ціни на овочі.  Про це «Гал-info» повідомив Сергій Гавришев, фахівець з ринкової  інформації Львівського представництва  Проекту  аграрного  маркетингу.
За його словами, значно дорожча цього року капуста. Якщо в середині березня 2005 р. мінімальна ціна капусти в більшості регіонів становила 1,5 грн/кг, то цьому році вона не опускається нижче 2 грн/кг. Хоча середня оптова ціна капусти зросла не настільки значно - з 2,1 до 2,3 грн/кг. Примітно, що в цьому році  збільшився розрив у цінах між регіонами. Якщо в 2005 р. коливання середньої ціни на капусту залежно від регіону становило 30 коп., то цього року коливання становить 80 коп.
Ціна на огірки в цьому році трохи вища, ніж у 2005 році. Минулого тижня оптові партії огірка на ринку пропонувалися за цінами від 6,5 до 8 грн/кг, а торік відповідний діапазон становив 5-6 грн/кг. Помідори торік у цей час коштували від 9 до 12 грн/кг, і цього року цей діапазон практично не змінився. Щоправда, трохи зросла середня ціна, піднявшись з 10 грн/кг торік до 11 грн/кг у цьому році.
Оптова ціна на картоплю порівняно з минулим роком зросла дуже різко. Зростання середніх цін становило 200%. Якщо в середині березня 2005 р. картопля пропонувалася в оптовій торгівлі за середніми цінами 0,6-0,8 грн/кг, то цього року її середня ціна коливається від 2 грн/кг на Волині до 2,8 грн/кг в Одеській області. В більшості регіонів ціна знаходиться на рівні 2,2-2,4 грн/кг.
Ціни на буряк і моркву за рік продемонстрували зростання на 200-250%. Середня ціна буряка, яка у березні минулого року становила 0,6-0,9 грн/кг, цього року становить 1,7-2,2 грн/кг. При цьому мінімальна ціна зросла майже в 3 рази - з 0,6 до 1,6 грн/кг. Морква подорожчала ще більше. Середня ціна, яка у цей період минулого року становила 0,7 грн/кг, цього року зросла до 3 грн/кг. При цьому в поточному році відчувається дефіцит моркви, що призводить до більшої регіональної диференціації цін. У різних регіонах України можна знайти моркву за цінами від 2,2 до 3,5 грн/кг.
На тлі значного подорожчання картоплі, моркви та буряку збільшення середньої ціни цибулі за рік на 70% здається досить скромним. Середня ціна цибулі порівняно з минулим роком зросла з 1,3 до 2,2 грн/кг. У той же час, цього року на складах відзначається наявність великих запасів цибулі, і це відбивається на динаміку цін. Якщо середина березня минулого року відзначалася активним зростанням ціни на цибулю, то цього року ціни стабільні й навіть мають деяку тенденцію до зниження.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ