Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Бібрці починають готуватися до святкування 800-літнього ювілею міста

Бібрка готується до відзначення 800-ї річниці з часу першої згадки про місто – про це «Гал-іnfo» повідомив заступник міського голови Бібрки Тарас Чабан. За його словами, на засіданні виконавчого комітету Бібрської міської ради буде створено спеціальну організаційну комісію, яка вивчатиме, що потрібно підготувати в місті до святкування 800-літнього ювілею.
Вперше Бібрка згадується в Галицько-Волинському літописі в 1211 році. У згадці йдеться, що було поруч два села - Бібрка Стара та Бібрка Нова. Також згадується річка Бібрка, старовинне урочище Боберка (Бібрка), тобто місце, де були бобри, – об’єкт полювання в Давній Русі. Між 1353-1366 рр. район р. Бобрка знаходився у в числі володінь, залежних від Любарта, васалом якого був Дмитро Михайлович. Можливо, що на цих землях було заложено замок Боброк, який дав початок пізнішому місту Бібрка.  
Поселення було власністю польського короля та входило до Литовського староства. Місцеві ремісники: дубильщики, скорняжники, чоботарі та купці платили податі львівському старості як королівському представнику. Як часто відбувалося з тогочасними містами, Бібрку часто здавали феодалам в оренду.
Привілеєм Казимира Четвертого в 1469 році Бібрка отримала магдебурзьке право, за яким дозволено було влаштовувати ярмарок двічі на рік та раз в тиждень (а саме по вівторках) проводити торги. Привілей Сигізмунда-Августа підтвердив в 1569 році надані права, та дозволив третій щорічний ярмарок та торги не лише по вівторках, а й щосуботи. Міщанам також дозволялося варити пиво для власного споживання.
1474 року велика пожежа зруйнувала майже все місто. Внаслідок цього уряд на 10 років звільнив Бібрку від податків.
1502 року турецько-татарські полчища повністю зруйнували місто. 1638 року польський сейм визнав, що Бібрка майже повністю прийшла в занепад і знову звільнив мешканців на 4 роки від сплати податей.
Польсько-шведська війна (1655-1660 рр.) довела місто до цілковитого занепаду. За люстрацією 1661 року в місті було лише 26 будинків, тоді як до війни - 150.
Лише в 1765 р. будинків стало 300. Крім того, в Бібрці жило багато населення, яке не мало власних помешкань - так звані халупники. 1790 р. місто дісталося відомому магнату графу Скарбеку. В 90-х рр. 18 сторіччя було відкрито перші навчальні заклади: дворічну (тривіальну) та трирічну (нормальну) школи. В 40-х рр. ХІХ ст. в Бібрці проживало 3000 мешканців. Працювала текстильна мануфактура.
Бiбрка є одним з найменших мiст України, в якому зараз проживає 3950 осіб. У місті є зразки польської та австрiйської архітектури, також знаходиться католицький храм XIV століття, який є місцем паломництва. При храмi дiє дитячий притулок. У Бібрці також збереглась будівля колишньої синаноги 1821 року. У місті працюють підприємства «Лiсгоспзаг» та «Полiсинтез».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ