Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Бродах відбулись навчання з ліквідації пожежі нафтопродуктів

Вчора, 8 листопада, на базі лінійно-виробничої диспетчерської станції «Броди» філії магістрального нафтопроводу «Дружба» відбулись тактико-показові навчання з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та пожежі на потенційно-небезпечному об’єкті. Про це інформують у прес-центрі ДСНС України у Львівській області.

Метою  навчань є відпрацювання взаємодії між аварійно-рятувальними підрозділами ДСНС Львівській області  та службами цивільного захисту Бродівського району у випадку ліквідації надзвичайної події на території резервуарного парку  лінійно-виробничої диспетчерської станції «Броди».

Навчання передбачали проведення теоретичної та практичної фази. Спочатку рятувальникам розповіли про основні характеристики потенційно-небезпечного об’єкту, та ризики, що можуть на ньому виникнути у випадку кризи. Наявність значної кількості нафтопродуктів на території парку свідчить про високий рівень небезпеки у випадку виникнення пожежі. Відповідно, усі дії вогнеборців у випадку біди на цьому об’єкті, повинні бути відпрацьовані до автоматизму.

Також фахівці ДСНС вивчали можливості пожежно-рятувальної техніки, яку слід залучати до ліквідації пожеж на таких об’єктах.

Далі рятувальники  спільно із службами цивільного захисту району відпрацювали порядок дій при ліквідації масштабних пожеж та надзвичайних ситуацій на об'єктах зберігання та переробки нафтопродуктів. Особливу увагу зосередили на взаємоінформуванні між залученими службами, та відпрацюванню спільних дій між підрозділами ДСНС й відомчою пожежною охороною об'єкту.

Згідно тактичного задуму, через розгерметизацію резервуару стався витік нафтопродукту в обвалування з подальшим його займанням. Першочергово до місця події прибуває пожежна команда ЛВДС «Броди». Отримавши підтвердження 3 рангу виклику, на місце події прибувають найближчі пожежно-рятувальні підрозділи.

 Рятувальники здійснюють охолодження стінок резервуару, що горить та сусідніх резервуарів. Далі вогнеборці здійснюють пінну атаку для повного ліквідації пожежі та завершують охолодження резервуарів.

Також рятувальники відпрацьовували дії у випадку звучання сигналу «Відхід». Такий сигнал подається аби гарантувати безпеку вогнеборцям, у випадку виникнення небезпеки закипання нафтопродуктів у резервуарах та загрози їх розгерметизації. Заступник начальника оперативно-координаційного центру з питань оперативного реагування ГУ ДСНС України у Львівській області Володимир Дубасюк зазначає: « Не зважаючи на те, що рятувальники вживають усіх можливих засобів для гасіння пожеж, не варто забувати, що не всі пожежі можна загасити. І особовий склад має вміти в деяких критичних ситуаціях залишити свої позиції та відійти, задля збереження свого життя та здоров’я».

Одним із елементів навчань було відпрацювання дій пожежно-рятувальних підрозділів при деблокуванні потерпілого внаслідок ДТП, яка виникла з легковим автомобілем. Рятувальники відпрацьовували взаємодію з медиками та поліцією. Для досягнення навчальних цілей, рятувальники надавали домедичну допомогу самостійно.

Загалом до участі у навчаннях залучили близько 50 вогнеборців та 7 одиниць техніки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ