Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У будинках, де створено об’єднання співвласників, квартплата нижча ніж загалом по місту

У дев’ятиповерховому будинку на вулиці В.Чорновола 45, де створено  об’єднання співвласників, найнижча квартплата в місті – 0,30 грн за кв. м, тоді як середня по місту 0,674 грн за кв.м. Про це розповіла начальник управління житлово-комунального комплексу Марія Желіско.

„На сьогодні у Львові є 158 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків,  23 з яких створено з початку цього року. Такі об’єднання дозволяють мешканцям  повністю контролювати кошти, які вони сплачують за квартплату і  використовувати їх на свій розсуд. Перевагами є також те, що   мешканці укладають договори з виконавцями послуг і  можуть відмовитися від певних послуг пропонованих ЖЕКом. Наприклад мешканці цього будинку відмовилися від миття сходових кліток і роблять це самостійно.  Окрім того мешканці бережливіше відносяться до власного майна. Проте є і недоліки, оскільки важче вирахувати новий двоставковий тариф за теплопостачання, а також потрібно утримувати певний обслуговуючий штат. Зокрема, голову об’єднання співвласників, бухгалтера для подання щомісячної звітності, слюсара-сантехніка і  двірника. ”, - розповіла Марія Желіско. 
Голова  об’єднання співвласників  будинку на вул. В.Чорновола 45 „Злагода-3”  Лідія Вовчанська зазначає: „Ми одні з перших утворили об’єднання співвласників і за шість років свого існування  ми полагодили дах, відновили під’їзди і поміняли частину тепломереж і водопостачання. До того ж в нас найнижча квартплата вмісті, хоча ми будемо її піднімати, проте не вище 0,45грн за кв. м.”
Для того щоб створити товариство співвласників потрібно  створити ініціативну групу не меншу трьох осіб, провести установчі збори, де затвердити Статут, подати на реєстрацію ОСББ  пакет документів, виготовити печатку і штампи, зареєструвати у статистичному управлінні, податковій інспекції, пенсійному фонді то ще декількох установах і створити рахунок у банку, куди буде надходити квартплата. Також потрібно, щоб у будинку було не  менше 50% приватизованих квартир.
У будинку є 224 квартири, на першому поверсі розташовано магазини.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ