Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У бюджеті Львівщини слід передбачити кошти для розмежування земель, - пропозиція депутата

Депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич надіслав звернення на ім’я голови Львівської обласної державної адміністрації М.Костюку, в якому просить ініціювати виділення додаткових коштів на розмежування земель в 2012 році. Зокрема, у зверненні депутат вказує, що в проекті рішення ЛОР “Про обласний бюджет Львівської області на 2012 рік”, поданого облдержадміністрацією, надто мало коштів виділено на охорону і використання земель. Повідомила прес-служба депутата Львівської обласної ради Ярослава Дубневича

«Як випливає з додатків до проекту рішення, на охорону і використання земель віднесено 2 250 000,00 грн. зі спеціального фонду обласного бюджету, які віднесені до обласної програми розвитку земельних відносин у Львівській області на 2011-2015 роки», - вказує депутат.

Ярослав Дубневич стверджує, що, хоча цей показник більше ніж удвічі перевищує обсяг фінансування у минулому 2011 році, сьогодні цього надто мало. Така ситуація склалась через законопроект № 9001- д, яким впроваджується вільний ринок земель в Україні.

«Зокрема, існує реальна небезпека, що, у відповідності до тих змін, які пропонують автори закону, завтра в Україні існуватиме єдине державне агентство, яке на свій розсуд, практично, без обмежень чи контролю, продаватиме та розпоряджатиметься землями державної форми власності без врахування думок громади.

Адже, відповідно до нового законодавства, до розмежування земель державної та комунальної власності, повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Таким чином, у випадку, коли розмежування земель не проведене, запровадження механізмів Закону «Про ринок земель» фактично позбавить місцеві самоврядні органи впливати на дії державного оператора із землями сільськогосподарського призначення», - переконаний Ярослав Дубневич.

Також, депутат вказує на те, що, виходячи з  Програми розвитку земельних відносин у Львівській області на 2011-2015 роки, на початок 2011 року на території Львівської області розроблено лише 16 проектів землеустрою щодо розмежування земель державної та комунальної власності на загальну площу 33,8 тис. га.

Таким чином депутат пропонує обласній адміністрації та обласній раді взяти ініціативу в свої руки. «З року в рік на сотнях рахунків спеціальних фондів місцевих бюджетів накопичуються кошти від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, які в минулі роки абсолютно нераціонально використовувалися, виходячи із сучасного розуміння прихованих небезпек майбутнього Закону України «Про ринок земель» , - вважає обранець.

Для того, щоб місцеві громади не втратили контролю за землями, Ярослав Дубневич пропонує збільшити обсяги фінансування програми розвитку земельних відносин у Львівській області на 2011-2015 роки на 5 мільйонів грн. за рахунок додаткових коштів із загального фонду обласного бюджету.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ