Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Черкасах Беркут затримав десятки активістів

У центрі Черкас Беркут затримав вже кілька десятків людей із новостворених загонів самооборони та пересічних громадян. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на активістів.

"На першу сотню самооборони, що створювалася в Черкасах, спочатку намагалися напасти "тітушки", після того, як їх відігнали – на українців безпідставно напав "Беркут", затримуючи виключно представників самооборони. Зараз встановлюється кількість затриманих та місця їхнього перебування. Є інформація, що затриманих б’ють у автобусах", – повідомив на своїй Facebook-cторінці обласний лідер "Свободи" Юрій Ботнар.

"Товариство, намагайтеся не виходити у центр Черкас. Там просто фашистська зачистка - "Беркут", просто менти і люди в цивільному затримують усіх підряд", - додає він.

В з 25 на 26 січня за даними активістів було затримано 32 осіб, багато з них неповнолітні.

 Фото зі сторінки Юрія Ботнара

За словами очевидців, серед постраждали можуть бути затримували й пересічні перехожі.

"Стояли біля магазину і розмовляли двоє хлопців. Під’їхали дві міліцейські автівки, вискочили "беркутівці", почали їх бити і запихати у пазик. І повезли в невідомому напрямку", - розповіла помічник народного депутата України Леоніда Даценка Тетяна Воронцова, додавши, що в міліції їй не надали інформацію про затриманих.

Усі затримані знаходяться у Соснівському райвідділку, стверджують активісти.

"Знову брали всіх підряд. Хоча якщо правда, що проти нас діяли не місцеві, то частина знайдеться побитою десь в лісі", – зауважив у коментарі Радіо Свобода громадський активіст Ярослав Нищик. У соцмережах між черкани поширюється інформація, що до міста везуть луганських "беркутівців".

Вчора ввечері "беркутівець" напав на фотокора черкаського інтернет-видання "Про все" Маріанну Немченко, яка знімала, як "беркутівці" вели вулицями міста затриманих. Один із них змусив її видалити ці фото і відео, погрожуючи знищити фотоапарат.

В УМВС України в Черкаській області інформацію про затримання людей у Черкасах спростовують.

"Інформація не відповідає дійсності, про те, що працівники "Беркута" когось затримували і доставляли. Це просто нагнітання ситуації", – заявила речниця обласного УМВС Людмила Поліщук.

В той же час у соцмережах черкащани повідомляють про так званих "тітушок", яких міліція нібито не чіпає. 

До Соснівського райвідділу міліції прибули активісти та місцеві депутати. Місцеві ЗМІ повідомляють, що затриманих потроху відпускають. Деякі з них травмовані й вимушені звернутися до лікарів. Звинувачень, однак, міліція їм не висуває.

Як повідомлялося, 25 січня у Черкасах суд обрав для 7 затриманих 2 місяці у СІЗО в якості запобіжного заходу. Одним з них виявився стдент Владислав Компанієць, який є президентським стипендіатом Малої Академії наук України та неодноразовим учасником гри Найрозумніший, повідомляє Прочерк

Йому, як і іншим фігурантам справи, інкримінують статтю 294 ч. 1 (масові заворушення, передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 10 років) і статтю 341 ч. 2 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд, передбачено обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на такий самий строк).

В то же час за словами матері хлопця, який є інвалідом дитинства другої групи, він просто прийшов подивитися на штурм місцевого Будинку рад і не брав у ньому участі.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ