Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чернівцях буде створено Міжнародний центр хасидів

Під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Олександра Паскаря відбулося засідання комісії з розгляду звернення релігійної організації «Громада релігії Ружин Садгора», створеної розпорядженням Чернівецького міського голови від 03.01.2013р. №02-р, щодо передачі їй у безоплатне користування культових будівель за адресою: м.Чернівці, вул. М.Тореза, 192-Г, які на праві власності належать територіальній громаді м.Чернівців. Про це повідомив сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

Зазначені нежитлові будівлі знаходяться в межах історичного ареалу «Садгора» м.Чернівців та є пам’ятками архітектури місцевого значення (Синагога, сер.ХІХ ст., житло раввина, поч. ХХ ст.) взяті під охорону держави розпорядженням представника Президента України від 23.03.1994 р. № 161.

З історичних джерел відомо, що в середині ХІХ ст. Садгора перетворилася на один з провідних центрів єврейської культури, що пов’язано з прибуттям сюди 1842 року хасидського проповідника (цадика) Ісраеля Фрідмана з Ружина (1796-1850), засновника хасидської династії Фрідманів І. Фрідман був онуком засновника хасидизму Ісраеля Бен Еліезера з Меджибожа, який отримав від сучасників ім’я Баал Шем Тов (Власник Доброго Імені).

Поруч, на вул. Яна Нелепки, розміщене єврейське кладовище, що займає площу понад 14 гектарів. Тут знаходиться могила цадика Фрідмана, яка є предметом паломництва хасидів зі всього світу (кладовище постійно відвідують іноземці з США, Великобританії, Румунії). Впорядкуванням кладовища опікувався благодійні фонд «Від серця до серця», благодійний фонд «Мір’ям» опікується місцем поховання цадика – огілем.

Садгірська синагога-резиденція І. Фрідмана на сьогодні включена до туристичних маршрутів м.Чернівців, проводяться екскурсії.

На даний час будівлі знаходяться в незадовільному технічному стані, розпочаті ремонтно-реставраційні роботи на зазначених об’єктах культурної спадщини м.Чернівців не завершені, проводяться науково-дослідні роботи.

Беручи до уваги унікальну історичну, духовну та культурну цінність колишньої резиденції садгірського цадика та некрополю коло неї, комісією будуть відпрацьовані умови передачі у безоплатне користування культових будівель на вул. М.Тореза, 192–Г м.Чернівців зі створенням Міжнародного Центру хасидів відповідно до укладеного охоронного договору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ