Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбудеться радіодиктант

9 листопада 2015 року, у День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбудеться радіодиктант національної єдності, - прес-служба Держкомтелерадіо.

Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі - в Україні та за її межами - можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не тільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, а й продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Як і у попередні роки, диктуватиме спеціально підготовлений текст відомий лінгвіст та радіоведучий Олександр Авраменко із студії на Хрещатику, 26. А от почесні гості писатимуть його в аудиторії ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Серед гостей, яких очікують журналісти, будуть віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, міністр освіти Cергій Квіт, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, митці, науковці, громадські діячі, а також двадцять найкращих учнів київських шкіл.

Очікується, що цього року збільшиться загальна кількість учасників радіодиктанту, адже вперше він транслюватиметься одночасно в радіо- та телеефірі. Голова комісії з реорганізації НРКУ Анатолій Табаченко назвав цей захід першим спільним проектом майбутньої Національної суспільної телерадіокомпанії, яка створюється саме зараз. Причому в ефірі «UA.Перший» диктант транслюватиметься з сурдоперекладом, щоб якомога більше людей із вадами слуху теж мали змогу долучитися до патріотичного флеш-мобу.

Цього року радіодиктант отримав статус міжнародного, хоча і раніше у ньому брали участь українці зарубіжжя, їхні роботи надходили в НРКУ електронною поштою із різних куточків світу. Але цього року про свою участь у написанні диктанту офіційно оголосили українські громади китайських міст Шанхая і Тяньшоу.

У диктанті, зазначають його організатори, може взяти участь кожен бажаючий. Для цього достатньо увімкнути об 11.00 перший канал Українського радіо або телеканал «UA.Перший». Диктант складатиметься зі 160-170 слів. Для перевірки слід надіслати його протягом двох днів на адресу Українського радіо: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик 26.

Для переможців, які напишуть диктант без жодної помилки, підготовлені спеціальні призи – книги з авторськими автографами. А от Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка подарує декому із переможців «Кобзар» Т. Шевченка. Цю книгу університетське видавництво видає щороку із новим художнім оформленням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ