Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У день виборів в Україні почнеться війна партійних екзит-полів

«Савік Шустер студія» має намір провести свій екзит-пол 17 січня в день виборів Президента України. Про це «Телекритиці» розповів Савік Шустер. Опитування на 350 виборчих дільницях проведе соціологічна служба продакшну, яка щотижня відбирає гостей п'ятничної тижневої програми «Шустер live». Отож, у день виборів, 17 січня, Україна матиме 6-7 екзит-полів. Більшість з них, вочевидь, буду виконані на замовлення тих чи інших політичних сих. При цьому на проведення повноцінного незалежного національного екзит-полу, як відомо, грошей не назбирали.

 

Зокрема, як раніше повідомлялось, такі опитування мали б провести соціологічна компанія R&B Group (директор – Євгенгій Копатько, вважається близьким до Партії регіонів), мережева маркетингова агенція TNS Ukraine  (керівник – Микола Чурилов, який водночас є співзасновником цетру «Соціс», а іншим її співзасновник – нардеп від БЮТ Ігор Гринів). Також йшлося про те, що свій екзит-пол готує міжнародна маркетингова компанію GfK. Експерти не виключають, що це замовлення команди Ющенка.

 

До того ж, канал ICTV також ініціював проведення власного екзит-полу. В офіційній інформації заначено, що опитування допоможуть організувати «провідні зарубіжні соціологічні компанії». При цьому в  ICTV повідомили, що про виконавців опитування вони повідомлять завтра, 14 січня, на прес-конференції.

 

Традиційно з ініціативою національного екзит-полу виступив Фонд «Демократичні ініціативи» (директор - Ілько Кучерев, науковий керівник - Ірина Бекешкіна). Безпосередніми виконавцями мали б виступити Київський міжнародний інститут соціології та Центр ім. О. Разумкова. Була названа вартість проекту 312-318 тис. доларів, і планувалось провести опитування на 300 дільницях. Однак через брак грошей цей екзит-пол відбудеться на обмеженій кількості дільниць – 240. Раніше їх проведення (вже відбулось 9 таких опитувань) фінансували закордонні фонди і посольства, більшість з яких цього разу відмовились дати гроші. Відтак, організатори звернулись за допомогою до кандидатів у президенти, українських бізнесменів, громадських організацій та до громадян України. Однак поки що із усіх кандидатів відгукнувся тільки колишній керівник фонду ім. О. Разумкова Анатолій Гриценко, який перерахував 50 тис. грн.   При цьому соціологи-практики зазначають, що кошторис у 300 тис. дол. явно завищений.

 

Про намір провести екзит-пол заявила і  газета "Аргументы и факты в Украине" (виконавець – Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка).

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ