Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У деяких областях ліпше не хворіти на гепатит та ВІЛ/СНІД: коштів на лікування - 0

Протягом 2012 року щонайменше п’ять обласних державних адміністрацій та одиннадцять міських рад міст обласного значення не закупили жодних медикаментів для лікування хворих на гепатит та на ВІЛ/СНІД. Повідомив Центру політичних студій та аналітики.

За даними Міністерства охорони здоров’я, лише за півроку торік в Україні було зареєстровано 10 051 нових випадків ВІЛ-інфекції. Водночас кількість смертельних випадків серед хворих гепатитом значно перевищує кількість смертей від СНІДу, адже щодня в україні від гепатиту помирає щонайменше 48 осіб. І це лише офіційні дані. Постає питання, а як же бути ВІЛ-інфікованим та хворим на гепатит у цих регіонах?

Кількість коштів, виділених на закупівлю медикаментів для хворих області

Облдержадміністрація

ВІЛ/СНІД

Гепатит

РМ АРК

952 700 грн.

0

Вінницька

1 123 100 грн.

0

Кіровоградська

293 700 грн.

0

Тернопільська

268 900 грн.

0

Черкаська

0

0

Проте ситуація не однакова у різних регіонах. До прикладу, найбільше коштів на медикаменти для хворих на ВІЛ/СНІД отримали мешканці Харківської області, онкохворі Київщини та жителі Закарпаття, що хворіють гепатитом. У містах обстановка із медикаментами ще гірша. Одинадцять міських рад міст обласного значення не купували медикаментів для хворих на гепатит та ВІЛ/СНІД протягом всього 2012 року.

Кількість коштів, виділених на закупівлю медикаментів для хворих міст

Міська рада

ВІЛ/СНІД

Гепатит

Луцька

0

0

Дніпропетровська

0

0

Ужгородська

0

3 222 грн.

Івано-Франківська

0

82 208 грн.

Полтавська

0

0

Рівненська

0

0

Сумська

65 081 грн.

0

Тернопільська

1 000 грн.

0

Харківська

0

1 224 500 грн.

Херсонська

0

14 800 грн.

Чернівецька

0

0

Такі висновки експерти Центру політичних студій та аналітики зробили в результаті моніторингу прозорості роботиорганів виконавчої влади та місцевого самоврядування, що був проведений у грудні в межах проекту «Знати, щоб Діяти!».

За підсумками моніторингу, в грудні можна назвати найвідкритішими та найпрозорішими органи влади Київської, Дніпропетровської, Харківської та Волинської областей. А найзакритіші органи влади в Миколаївській та Вінницькій області.

На інформаційні запити, які надіслали представники Центру політичних студій та аналітики, взагалі не надали відповіді 8 міських рад: Сімферопольська, Чернігівська, Львівська, Луганська, Кіровоградська, Хмельницька, Житомирська, Миколаївська, Вінницька міські ради та 3 облдержадміністрації: Рівненська, Херсонська, Чернівецька.

Однією з проблем доступу до публічної інформації в Україні є те, що чиновники бояться надавати відповіді на питання щодо бюджетного фінансування, якщо таке фінансування не здійснювалось. Таким чином, держслужбовцям легше проігнорувати запити, аніж вказувати нулі в статтях бюджету.

Отже, надзвичайно велике ігнорування інформаційних запитів в грудні порівняно з попередніми місяцями дозволяє експертам ЦПСА припустити, що ситуація по всій Україні значно гірша.

Воднораз у грудні 2012 року під час круглого столу президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк оприлюднив дані, відповідно до яких Держбюджет-2013 — це бюджет евтаназії, адже у ньому зовсім незакладено коштів на лікування гепатитів і лише на 40% буде профінансовано лікування СНІДу та туберкульозу, що призведе до смерті 110 тис. українців уже наступного року.

Нагадаємо, що 2011 року була подібна ситуація, але під тиском громадськості було внесено поправки до Держбюджету та врятовано 24 000 українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ