Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі встановили артоб'єкт присвячений дрогобицькій солі

На площі Ринок у Дрогобичі встановили артоб'єкт присвячений дрогобицькій солі. Про це повідомили 7 вересня Гал-інфо у пресслужбі Дрогобицької міської ради.

Дрогобич не мислимий без солі! Це підтверджує найдревніше підприємство Європи, яке і до нині видобуває сіль – Дрогобицький солевиварювальний завод. Саме сіль є символом міста, його багатством та брендом. Віднедавна цей символ увіковічнили на центральній площі міста в цікавому артоб’єкті – інсталяції «При потребі розбити скло». Автор роботи львівський митець Юрій Чернявський.

Ідея інсталяції виникла в рамках резиденції “Магічні соляні міста”, проєкту, який минулого року проходила на наших теренах. Частиною цього проєкт була організація артрезиденції. П’ять учасників проєкту отримали можливість тиждень прожити у Дрогобичі, досліджуючи його культуру й історію міста та напрацювати ідеї щодо встановлення артоб'єкту, пов’язаного із Дрогобичем та його сіллю. В результаті відбору переміг проєкт «При потребі розбити скло», автором якого є львівський митець Юрій Чернявський.

Головний задум інсталяції – полягає в створенні символічного запасу солі на центральній площі міста. Фрагмент площі перетворений на підземну музейну вітрину. Такі вітрини часто існують в місцях, де велися археологічні розкопки і фрагментарно показують історичні шари місцевості. Цікавий артоб'єкт наповнений топками солі, що мають форму існуючого сувенірного фасування. А ще саме в такій самій формі сіль зображена і на гербі Дрогобича.

"Ідея поєднує в собі як герметизацію існуючого символу міста для майбутніх поколінь, так і привернення уваги до крихкості символу, до його можливого зникнення. Місто фактично побудоване на солі, але існує ризик, що виробництво буде працювати все повільніше і повільніше. Назва і форма роботи як застереження, що запаси можуть перестати поповнюватися. Тому дрогобичанам слід дбати про солевиварювальне підприємство, яке є гордістю міста та його потужним магнітом", – розповідає автор проєкту Юрій Чернявський.

Візуально ритми соляних брусків схожі до ритмів покладеної навколо бруківки, завдяки чому робота делікатно, без агресії вписалася в простір головної площі міста. У нічну пору добу артоб'єкт підсвічується і цим самим ще більше вабить до себе дрогобичан та гостей міста Котермака.

Додамо, проєкт вдалося реалізувати за підтримки ГО "Молодіжний простір Дрогобича", менеджером проєкту "Магічні соляні міста" виступила Аня Кузишин, куратор мистецької резиденції у Дрогобичі Олександр Максимов, Олег Дукас – причетний до координації проєкту "Магічні соляні міста".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ