Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобицькому, Турківському та Сокальському районах існує небезпека підтоплення населених пунктів через формування на ріках льодових заторів

На основі прогнозів та штормових попереджень Львівського центру з гідрометеорології щодо формування заторів на гірських ріках 27 березня з 10.00 год. в с. Новий Кропивник Дрогобицького району працювала оперативна група в складі: заст. начальника СДПЧ-6 Мищатина Б.Б., представника піротехнічної групи 1-го аварійно-рятувального загону МНСУ, в.о. начальника відділу з питань НС та ЦЗН Дрогобицької РДА, начальника Дрогобицького управління водного господарства та голова Новокропивницької сільської ради, щодо вивчення паводкової ситуації на річці Стрий.
В період з 10.00 год. до 14.00 год. комісією спостерігався інтенсивний шугохід, який на окремих ділянках річки Стрий формував зажори шуги, які періодично під тиском води змивались та утворювались знову, це спричиняло коливання рівня води від 3,20 м. до 1,70 м. Ці рівні води Стрия не створювали загрози підтоплення, а за висновками спеціаліста-піротехніка підрив зажорів не дасть ефекту, щодо покращення проходження шуги. На ряду з цим комісія визначила кількість будинків, що можуть потрапити в зону підтоплення, кількість людей, які проживають в небезпечній зоні, місця можливої евакуації цих людей, свійських тварин та матеріальних цінностей.
За небезпечними ділянками, де можливе формування заторів льоду, здійснюється цілодобове спостереження та вже об 18.00 год. з села поступило повідомлення, що рівень ріки почав підніматись. На місце події направлено мобільні оперативні групи ГУ МНСУ на чолі з начальником управління цивільного захисту Присяжнюком Г.Г. та Дрогобицького РВ МНСУ на чолі з начальником Дрогобицького РВ ГУ МНСУ Фоком В.М. Рівень ріки досяг відмітки 5м., що є на 1.20 м. вище критичного. В зв’язку з таким підйомом вода знищила підвісний канатний пішохідний міст через ріку Стрий та підступила до восьми житлових будинків з яких завчасно евакуйовано всіх людей (38 осіб), свійську тварину та матеріальні цінності. Загалом в зоні ймовірного підтоплення знаходиться 44 житлових будинків в яких проживає близько 180 людей.
Від 19.00 год. підйом рівня ріки залишався незмінним та знаходиться на відмітці близько 5 м. Тільки близько 05.30 год. рівень ріки почав інтенсивно спадати та станом на 07.30 год. становить близько 2 м.
 28 березня з настанням світлої пори вивчиться доцільність подальшого проведення евакуації та можливість пропуску шугоходу.
27 березня в Турківському районі з метою моніторингу рік, на предмет підняття рівнів води внаслідок формувань заторів льоду, працювала оперативна група в складі: голови Турківської РДА Стеця В.В., начальника Турківського РВ ГУ МНСУ Марочканича М.М., начальника відділу з питань НС та ЦЗН Турківської РДА. Комісією обстежено річки Яблунька, Стрий та притоки в селах Верхнє Висоцьке, Комарники, Нижнє Висоцьке та Штуковець. На момент обстеження можливості утворення льодових заторів не має та загрози підтоплень даних населених пунктів не існує.
27.03.2006 року в Сокальському районі з метою моніторингу рік, на предмет підняття рівнів води та формування заторів льоду, працювала оперативна група ГУ МНСУ на чолі з начальником управління моніторингу Рискальчиком В.В. Групою обстежено річки Рата, Західний Буг та Солокія в м. Червонограді селах Межиріччя, Бендюги та Сілець. На момент обстеження можливості утворення льодових заторів немає та загрози підтоплень даних населених пунктів не існує. Про це повідомив прес-центр ГУ МНС України у Львівській області.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ