Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Філарета прокоментували події з меморандумом про помісну церкву

Архієреям УПЦ МП не вистачило духу засудити військову агресію Росії проти України, вони відкликали свої підписи під «Рівненським меморандумом». Повідомили у прес-центрі Київської Патріархії.

19 листопада 2014 року на офіційному сайті Рівненської єпархії УПЦ Московського Патріархату з’явилася офіційна заява Митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія про відкликання власного підпису під так званим «Рівненським меморандумом про єдину Україну та Єдину Помісну Православну Церкву». Зустріч єпископів, підсумком якої став Меморандум, підписаний 13 листопада 2014 року, ініціювала Рівненська обласна державна адміністрація. У меморандумі засуджується агресія Російської Федерації проти України, а також розпалення міжрелігійної ворожнечі. Крім того в документі висловлюється намір усіх Церков-підписантів молитися за цілісність та єдність України та створення Єдиної Помісної Православної Церкви.

«Рівненський меморандум» підписали голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук, керуючий Рівненською єпархією УПЦ Київського Патріархату митрополит Рівненський та Острозький Іларіон, керуючий Рівненською єпархією УПЦ Московського Патріархату митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій, керуючий Рівненсько-Волинською та Таврійською єпархіями УАПЦ митрополит Львівський Макарій, керуючий Сарнинською єпархією УПЦ Московського Патріархату митрополит Сарнинський та Поліський Анатолій, правлячий єпископ Луцького екзархату УГКЦ Йосафат.

З достовірних джерел нам стало відомо, що у понеділок, 17 листопада 2014 року Предстоятель Московського Патріархату в Україні Митрополит Київський і всієї України Онуфрій викликав до Києво-Печерської Лаври двох архієреїв УПЦ МП, які підписали «Рівненський меморандум», а відтак погодилися з усіма пунктами, які там були зазначені. Предстоятель УПЦ вимагав від митрополитів Варфоломія і Анатолія, аби вони шукали будь-який привід для відкликання своїх підписів під документом, адже не погодили це зі священоначалієм у Москві.

Митрополит Рівненський Варфоломій виконав наказ митрополита Онуфрія та знайшов формальні підстави, щоби відкликати свій підпис. Він звинуватив віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату у порушенні домовленостей меморандуму.

Сміливо викриваємо брехню митрополита Варфоломія, адже віряни Української Православної Церкви Київського Патріархату не йдуть на порушення закону та не займаються захопленням храмів.

Слідом за митрополитом Варфоломієм свій підпис відкликав і митрополит Сарненський і Поліський Анатолій.

Також нам стало відомо, що у понеділок Митрополит Онуфрій звернувся зі скаргою до Президента України Петра Порошенка на нібито «незаконні дії» губернатора Рівненщини Сергія Рибачка та його підлеглих.

Також Київській Патріархії стало відомо, що всіх архієреїв УПЦ МП з так званого «проукраїнського крила» викликають на 28 листопада 2014 року до Москви, де нібито Патріарх Кирил ініціює церковний суд над рівненськими архієреями за самоуправство.

Своєю чергою частина єпископату та духовенства УПЦ МП не задоволені діями митрополита Онуфрія, адже до нього вже неодноразово зверталися з проханням засудити військову агресію Російської Федерації проти України, але Онуфрій лишається непохитним у вірності Москві.

Такі дії архієреї Московського Патріархату вкотре свідчать, що УПЦ МП не є самоврядною Церквою з правами широкої автономії, а є повністю керованою з Москви, а відтак не має власної, незалежної від Росії, думки.

На превеликий жаль, богоугодна справа примирення та єднання, що постала з волі Божої та ініціативи вірян Рівненщини і була висловлена у «Рівненському меморандумі» фактично зірвана архієреями УПЦ МП.

Вкотре закликаємо наших братів з Московського Патріархату не лукавити на догоду брехні Москви, а бути чесними із собою та вірянами, яких вони ведуть до спасіння. Віримо у скоре припинення ворожнечі серед православних українців, в мир і єдність нашого народу, держави та у реальні кроки з утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви.

Закликаємо вірян та духовенство УПЦ МП припинити розпалення ворожнечі у суспільстві та єднатися у любові та мирі навколо ідеї утворення Єдиної Помісної Православної Церкви, адже звертається до нас Спаситель словами: «З того знатимуть усі, що Ви мої ученики, якщо будете мати любов між собою.» (Іоана 13:35).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ