Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Франковому університеті триває роздмухування конфлікту

У Франковому університеті триває роздмухування конфлікту через необрання викладача Богдана Пастуха на посаду доцента кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства філологічного факультету.

Сам Пастух, а також студенти, які сьогодні, 27 червня, зібрались на підтримку колишнього викладача під стінами вузу, вважають, що доцента «звільнили» з посади через його антикорупційну діяльність.

Варто одразу наголосити, що Богдан Пастух, який є випускником Франкового університету, і який близько 10 років пропрацював на філологічному факультеті, сам написав заяву на ім’я ректора із проханням надати йому відпустку та звільнити в останній день відпустки. Таке рішення колишній викладач ЛНУ ім. І. Франка прийняв після того, як Вчена рада філологічного факультету не обрала його на посаду доцента кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства.

У ЛНУ імені Івана Франка пояснили ситуацію зі «звільненням» викладача

Як відомо, на два вакантних місця було троє претендентів, один з яких – Богдан Пастух, який обіймав цю посаду впродовж останніх п’яти років. Коли контракт із ним добігав кінця (а такий договір з доцентами підписують на 5 років), в університеті оголосили про конкурс. Двоє інших претенденток - Уляна Федорів та Мар’яна Барабаш, яких власне і обрали на вакантні місця шляхом таємного голосування.

Засідання Вченої ради, на якому проходило голосування, відбулось без жодного порушення регламенту чи закону. Про це стверджують всі, зокрема і сам Богдан Пастух не заперечує такий факт. Однак, на думку останнього, рішення про необрання його на посаду доцента кафедри не є об’єктивним, а випливає з його антикорупційної діяльності. 

Таку ж думку висловлюють колишні та теперішні студенти філологічного факультету, які створили ініціативну групу, аби висловити свій протест проти, за їхніми словами, «свавілля в університеті». Незгідних з рішенням Вченої ради студентів сьогодні, 27 червня, запросили на збори трудового колективу філологічного факультету, де саме тривало обговорення ситуації із необранням Богдана Пастуха. Близько 50 студентів увійшли до аудиторії, фде відбувались збори, розгорнули плакати із різноманітними гаслами і висунули ряд вимог, зокрема зажадали проведення повторного засідання Вченої ради у справі голосування за кандидатів на вакантні посади доцентів кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства із відкритим доступом до аспектів оцінювання.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

На зборах був присутній і сам Богдан Пастух. У розмові з журналістами Гал-інфо колишній працівник Франкового університету розповів, що його конфлікт із адміністрацією розпочався ще у 2012 році. За словами колишнього викладача, він неодноразово піднімав питання плагіату, маніпулювання людьми, хабарництва та корупції у вузі, звертаючись до різноманітних інстанцій, однак ці проблеми так і не вдалось вирішити.  

Богдан Пастух. Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

На думку Богдана Пастуха, причиною його необрання на посаду доцента кафедри може бути особистий конфлікт із адміністрацією факультету, зокрема з колишнім його деканом, а тепер проректором з науково-педагогічної роботи Ярославом Гарасимом. Керівництво, в свою чергу, такі звинувачення відкидає і наголошує – рішення про необрання приймали члени Вченої ради шляхом демократичного голосування.

«Якщо б був якийсь тиск на членів Вченої ради, а багато хто з них дізнався про конкурс на посаду під час самого засідання, були б обрані інші методи ніж колективне голосування», - зазначив декан філологічного факультету Святослав Пилипчук.

Святослав Пилипчук. Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

За словами декана, скандал, який Богдан Пастух розпочав, оприлюднивши відповідний допис у соцмережі Facebook, є своєрідним піар-ходом, скерованим на дискредитацію університету напередодні вступної кампанії.

«Звинувачувати філологічний факультет і загалом університет у всіх гріхах – це, як на мене, щонайменше неморально. Проблеми потребують обговорення і дієвих кроків, а гасла можна виголошувати різні. Ці гасла – це просто слова, це демагогія. Для того, щоб не було демагогії, для того, щоб вирішити проблему, потрібно працювати всім. А такі особи (Богдан Пастух, - ред.) не хочуть вирішувати проблему, вони хочуть тільки розголосу».

Окрім цього, Святослав Пилипчук наголосив, що жоден член Вченої ради не приховує своїх поглядів, а ті, хто проголосували проти обрання Богдана Пастуха доцентом кафедри, готові пояснити своє рішення. Також декан філологічного факультету наголосив, що не знає жодного випадку, коли Пастуху вдалось довести випадки корупції на факультеті.

Ситуацію також прокоментував проректор Ярослав Гарасим, з яким у Богдана Пастуха, за словами останнього, відбувся робочий конфлікт. Як наголосив Гарасим, основними мотивами вибору для Вченої ради був професійний рівень, етика та академічна  поведінка кожного з претендентів, а не упереджене до них ставлення. Також проректор заявив, що кандидатки на посаду доцента кафедри, які пройшли конкурс, є самодостатніми науковцями-філологами і професійними педагогами, а тому склали Пастуху гідну конкуренцію.

«Якщо є порушення в необранні Богдана Пастуха на посаду доцента кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства, то справу потрібно подавати до суду. Підставою для проведення нових виборів може бути лише рішення суду», - підсумував Ярослав Гарасим.

Невідомо, якими методами вдасться вирішити конфлікт, однак керівництво філологічного факультету сподівається, що ситуація вирішиться таким чином, що всі учасники залишаться людьми. Богдан Пастух, в свою чергу, відкидає можливість повторного працевлаштування в університеті, доки на робочих місцях залишатимуться старі кадри.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ