Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У фундаменті двоповерхового будинки виявили авіабомбу часів війни

8 липня в черговій службі Золочівського районного відділу Головного управління МНС України в Львівській області пролунав тривожний дзвінок. Телефонував місцевий житель, який під час укріплення фундаменту двоповерхового житлового будинку виявив авіабомбу ФАБ-100 часів Великої Вітчизняної війни. Такими речами не жартують, тож до місця пригоди вирушила піротехнічна група 6-го спеціального регіонального центру швидкого реагування Міністерства надзвичайних ситуацій України. Про це повідомила прес-служба ГУ МНС України в Львівській області.
Серед десятків видів застарілих боєприпасів найбільшу небезпеку становлять саме авіаційні бомби, які доволі часто виявляють при проведенні різноманітних земляних робіт. Ці величезні боєприпаси часом обладнували двома, а деколи і трьома підривниками, різними за принципом приведення у дію.

Тож, для забезпечення безпеки населення і обмеження доступу до місця знахідки, працівниками ГУ МНС України у Львівській області, разом з представниками ГУ МВС, газової служби, медиками та представниками органів місцевого самоврядування було проведено роз’яснювальну роботу серед населення та евакуйовано понад 70 осіб з шести житлових будинків. З метою забезпечення безпеки, працівникам міліції довелося обмежити доступ у небезпечну зону радіусом близько 150-ти метрів.

Основною проблемою вилучення бомби, за словами саперів, стало те, що боєприпас був неначе використаний при будівництві оселі, і застряг глибоко у фундаменті будівлі.
Насамперед, перед остаточним вивільненням знахідки за допомогою саперної лопати, потрібно було очистити велику територію. Адже справжній стан боєприпасу можна визначити тільки після повного огляду. Тому до самого останнього моменту, важко було відповісти на головне запитання: чи можливий вибух на місці? Це примушувало власників добряче похвилюватися, адже ціною питання було їхнє житло.

Шляхом кропіткої і виснажливої праці яка тривала більше шести годин, піротехнікам вдалося обережно вилучити бомбу… Здавалось, можна вдихнути з полегшенням, але… «відлуння війни» ще залишалося на подвір’ї.

Чіткими та злагодженими діями рятувальників бомбу було поміщено у спеціальну нішу з тирсою і переправлено до спецавтомобіля, який вже був готовий виконати і свою ланку роботи. Загрузивши небезпечний вантаж, в супроводженні колони спецавтомобілів, його вивезли за місто і у віддаленому кар’єрі на безпечній для людей відстані знищили шляхом підриву. Все було зроблено чітко, професійно, грамотно. Як пізніше пояснили спеціалісти-піротехніки, виявлений боєприпас – при необережному поводженні з ним – безумовно, становив загрозу життю та здоров’ю людей.
Страшно навіть уявити, що могло би статися, якби власник ділянки вчасно не повідомив компетентні органи, а просто позбувся цього предмету іншим способом. Наприклад, викинув би за межі своєї ділянки – і все. А поруч бігають дітлахи...
Користуючись нагодою, Головне управління МНС України в Львівській області, вкотре хоче нагадати про основні заходи безпеки.

Пам’ятайте! При виявленні вибухонебезпечних предметів слід огородити місце знахідки та негайно повідомити про неї підрозділи МНС України за телефоном 101, а також місцеві органи влади. До прибуття спеціалістів слід організувати чергування поблизу знахідки та не допускати до неї людей. Категорично заборонено розбирати боєприпаси, кидати їх у вогонь або самостійно переносити та транспортувати. Дотримання цих простих правил убезпечить ваше життя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ