Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У гінекологічному корпусі 3-ї міської клінічної лікарні створено єдиний операційний блок

Щоб інтенсифікувати лікувальний процес і покращити якість надання хірургічної допомоги хворим, торік у гінекологічному корпусі 3-ї міської клінічної лікарні, в якому щороку виконуються близько півтори тисячі операцій високої складності, реорганізували операційну службу, створивши єдиний операційний блок для двох гінекологічних відділень закладу. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Відтак, новий операційний блок розмістили на одному поверсі (раніше був на 2-ох: 2 і 4-му), де знаходиться вся служба забезпечення операцій (2 операційні з повним обладнанням, в т.ч. ендоскопічним, спільна передопераційна, матеріальна, мийна та стерилізаційна для ендоскопічних інструментів), а також післяопераційні палати з окремим постом (для ранніх післяопераційних хворих – 9 ліжок). Окремо виділені палати для хворих, які поступають на операцію, та для хворих пізнього післяопераційного періоду (з 2-3-ї доби, це в основному для відкритих операцій).

«Ми зосередили всю операційну роботу на одному поверсі, розмістивши маніпуляційні, переопераційні та операційні, стерилізаційні палати. Така реорганізація дозволила покращити умови перебування пацієнтів після операцій, забезпечує надійний контроль за станом пацієнтів з боку медичного персоналу, покращить умови праці медичних працівників.

Сьогодні ми виконуємо ендоскопічні операції на матці, видалення пухлин з матки, видалення матки, а також найскладніші операції – операції щодо опущених статевих органів з використанням сітчастих протезів. Маємо багато напрацювань і продовжуємо розвиватися. Виконуємо 60-70% ендоскопічних операцій, 20-30% відкритих операцій та 10% вагінальних операцій, тобто 7 з 10 жінок оперуються ендоскопічно.

Переваги такого оперування очевидні: замість одного великого розрізу виконуються три-чотири маленькі проколи, розміром від пів сантиметра до сантиметра, туди вводяться відповідні інструменти, діаметром 5 мм, за допомогою яких виконуються досить точні рухи. Це зменшує травматизм і крововтрату, післяопераційний період триває значно менше – протягом двох днів жінку уже виписують», - пояснює завідувач гінекологічного відділення 3-ї міської клінічної лікарні Тарас Мартин і зазначає, що фаховість лікарів забезпечується тим, що часто їздять на стажування за кордон – у світові тренінгові центри для спеціалістів-ендоскопістів.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, для проведення капітального ремонту нового операційного блоку залучено 749 200 грн. позабюджетних коштів. За бюджетні кошти для нових операційних у 2016 році закуплено обладнання на суму 2 135 620 грн. Це 2 наркозно-дихальні апарати (1 298 200 грн.), 2 монітори пацієнта (119 740 грн.) та 2 сучасні операційні Led лампи (717 680 грн.). «Біля блоку створені палати післяопераційного нагляду за прооперованими пацієнтами з індивідуальним постом, біля кожного ліжка є кнопка виклику персоналу. Тут створені на сьогодні найсучасніші умови для оперування жінок, де забезпечений як високий рівень безпеки і післяопераційний догляд», - зазначає він.

У 2008 році за бюджетні кошти було придбано першу лапароскопічну стійку з набором інструментів, і з цього часу тут почали виконувати ендоскопічні втручання. Окрім того, з 2010 року за позабюджетні кошти додатково придбані 4 гістерорезектоскопи, лапароскопічна стійка та 2 набори інструментів. «Це обладнання дозволило збільшити кількість проведених операцій в 2-х великих операційних за останні 10 років (2006-2015рр.) з 430 до 1224 в рік (з них більше 500 лапароскопічних, 400 гістерорезектоскопій, більше 300 відкритих та вагінальних операцій), значно розширити спектр та підвищити складність операцій. Ця тенденція спостерігається і у 2016 році, в якому проведено 1453 операції», - зазначає завідувач гінекологічного відділення 3-ї міської клінічної лікарні Тарас Мартин і додає, що на сьогодні в гінекологічних відділеннях виконуються ендоскопічні операції найвищої складності в світовій гінекології – операції на матці та при опущеннях статевих органів з застосуванням сітчастих протезів. 

Довідка.

Гінекологічний корпус комунальної 3-ї міської клінічної лікарні розташований в окремому 5-поверховому будинку на вул. Русових, 4. Тут є 2 гінекологічні відділення по 40 ліжок кожне, в яких за рік проходять стаціонарне лікування в середньому 6 500 хворих; клінічна лабораторія; міський центр репродуктивного здоров᾽я населення, що надає консультації приблизно 6 200 амбулаторним хворим та кабінет ультразвукової діагностики: 14 200 досліджень на рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ