Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Головному управлінні охорони здоров’я ЛОДА відбулася робоча колегія

30 травня 2006 року відбулась  планова робоча колегія  Головного управління  охорони здоров’я  Львівської ОДА — повідомляє прес-служба ГУОЗ ЛОДА. 
Завідуючий відділом  особливо небезпечних  інфекцій  Обласної санепідемстанції  Едуард Луговський зазначив, що станом на 1 квітня 2006 року на обліку в ЛПЗ області стоїть 754 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 82 в стадії  СНІД, і 72 дітей  знаходиться в стадії визначення  ВІЛ-статусу. Зростає кількість дітей народжених від ВІЛ-інфікованих матерів. 

Реальною залишається загроза  інфікування  через донорську кров. Інфікованість за 2005 рік серед донорів  становила 0,1% , проти 0,07% в 2004 році.  Донори при кожній кроводачі  обстежуються на ВІЛ-інфекцію. В 2005 році  проведено 24 444  обстежень  і виявлено 26 ВІЛ-інфікованих.
За І квартал 2006 року в області  пройшли  за офіційною звітністю 46 ВІЛ-інфікованих (9 дітей), в тому числі 20 хворих на СНІД. Померло від СНІДу 15  чоловік. Надалі домінує  парентеральний шлях  зараження (65,2%).
При перевірці кількох  районів області виявлені певні порушення. Зокрема у Жовківському районі донором не заповнюється анкета, відповідно донор не інформується про доцільність  повторного тестування на ВІЛ. Відділення переливання крові ЦРЛ Жовківського району не забезпечене холодильною камерою  ( в наявності лише 6  побутових холодильників), центрифугою, відсутні фільтри для якісного відділення ериторомаси від плазми.
На час перевірки у березні-квітні місяці 2006 року в ЦРЛ  Буського та Золочівського  районів відповідна підготовка  лікувальних закладів в тому числі госпітальної  бази на випадок виникнення  епідускладнень з холери  не проведена.  Не проведена паспортизація холерного, провізорного стаціонарів та ізолятора, не проведені розрахунки наявних матеріально-технічних заходів  та їх потреби у випадку  розгортання  холерного госпіталю. Медичний персонал згаданих районів не  готовий до роботи  у випадку виникнення епідускладнень.
Щодо виконання плану цільового прийому сільської молоді у ЛНМУ ім. Д. Галицького у 2006 році  колегією визначено перелік  районів області, в яких  планується  цільове направлення  абітурієнтів на медичний факультет Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького у 2006 року. Зокрема, це Турківський, Сколівський, Старосамбірський, Перемишлянський, Яворівський, Мостиський, Радехівський, Миколаївський, Жидачівський та Жовківський райони.
Головним лікарям  центральних районних лікарень рекомендовано провести попередній  відбір осіб, що рекомендуються  для направлення  у Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького  за цільовим скеруванням та подати списки у головне управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації.
Головний педіатр області Л. Кутневич повідомила, що станом на 1 січня 2006 року в області  на обліку знаходиться 10 081 дітей-інвалідів віком до 18 років.  У порівнянні з 2004 роком кількість дітей-інвалідів збільшилась на 1 801 дитину (17,8%).
Серед причин, які зумовлюють інвалідність  у дитячому віці,  є погіршення генофонду;  збільшення вроджених вад і аномалій розвитку дітей;  зростання травматизму; висока частота ускладненої вагітності;  народження недоношених дітей та дітей з патологією.
Слід зазначити,  що причинами зростання  дитячої інвалідності в області впродовж 2005 року  та І кварталу 2006 року є зростання  хронічної  та поєднаної  патології у дітей,  завершення переходу  на обслуговування дітей віком до 18 років та значно ліберальнішим підходом  до встановлення інвалідності  в дитячому віці, відсутність єдиної системи  медико- соціальної  експертизи для дорослих і дітей.
Колегія вирішила: вважати роботу щодо дотримання  законодавства України  про встановлення  інвалідності дітям до 18 років в Стрийській ЦРЛ  та Новороздільській ЦМЛ задовільною, в Золочівській, Перемишлянській ЦРЛ та МДКЛ  м. Львова недостатньою. Головним лікарям районів, у яких проводилася перевірка, рекомендовано вжити заходів до усунення виявлених  в ході перевірки  недоліків.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ