Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У І півріччі 2006 року прокуратурою Львівщини за недодержання законів про охорону довкілля до відповідальності притягнуто 880 посадовців

Органами прокуратури Львівщини протягом І півріччя 2006 року при здійсненні нагляду за додержанням законів про охорону навколишнього середовища проведено ряд актуальних перевірок. За цей час на ділянці нагляду за додержанням природоохоронного законодавства органами прокуратури області порушено 37 кримінальних справ, на незаконні акти органів влади та місцевого самоврядування принесено 249 протестів, які розглянуті та задоволені, внесено понад 430 подань та приписів, до різного виду відповідальності притягнуто 880 посадових осіб, за втручання прокурорів відшкодовано 2 млн 517 тис. гривень. Повідомили в прес-службі прокуратури Львівської області.
Під час проведення зазначених перевірок прокурорами встановлено, що значна кількість порушень допускається при прийнятті рішень органами влади та місцевого самоврядування. Прикладом цього є прийняття  сесією  Львівської обласної ради рішення, яким  затверджено проект землеустрою щодо зміни та встановлення меж села Волосянка Сколівського району та включено в межі села  понад 690 га земель. Це рішення опротестовано прокуратурою Львівської області. В проекті не проведено поділ земель за використанням відповідно до їх цільового призначення, за формами власності і користування, не розроблені  напрямки природоохоронної діяльності; не здійснено розподіл земельних ділянок на землі житлової та громадської забудови, землі природоохоронних, оздоровчих, рекреаційних об’єктів, землі сільськогосподарського призначення, землі лісогосподарського використання тощо. Фактично даним проектом зазначена земля була незаконно передана у власність для індивідуальної забудови та для ведення особистого селянського господарства особам, які  не проживають в даному населеному пункті, а жителям міст Києва, Дніпропетровська, Донецької, Волинської та інших областей.  Цей протест прокуратури розглянуто та задоволено.
 Крім того, Львівським міжрайонним природоохоронним прокурором 30.06.2006 року скеровано до суду кримінальну справу, порушену відносно начальника відділу земельних ресурсів Сколівського району, який  погоджував та видавав Державні акти на землю фізичним та юридичним особам для будівництва відпочинкових комплексів та приватних будинків за межами населеного пункту с. Волосянка, на землях, які знаходились у користуванні ДП ЛГП “Галсільліс”, чим завдав значних збитків.
Подібні порушення були виявленні і в смт. Східниця, де органами прокуратури також було принесено протест, який розглянуто та задоволено. Окрім цього, виявлено факти прийняття незаконних рішень без скликання сесій.
  Так, в лютому 2006 року службові особи однієї із сільських рад Дрогобицького району без скликання сесії видали незаконне рішення сільської ради яким дали згоду на виготовлення проекту відведення земельної ділянки площею 20 га в урочищі “Баня” для будівництва дачних будинків одному із кооперативів. Дрогобицьким міжрайонним прокурором 24 травня 2006 року порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст.366 КК України, яка скерована до суду для розгляду по суті.     Аналогічні порушення були виявленні в Старосамбірському районі Львівської області.
    Найпоширенішими порушеннями, які  виявлялись прокурорами під час перевірок були: відсутність Державних актів на землю в органів місцевого самоврядування; нерозподілені землі державної і комунальної власності; межі адміністративно-територіальними одиницями не визначені та не закріплені; генеральні плани забудови населених пунктів востаннє розроблялись у 1960-1980 роках, а фактично забудови проходять на землях не відведених генеральними планами.
  Протягом шести місяців 2006 року органами прокуратури з питань нагляду за додержанням земельного законодавства порушено 7 кримінальних справ, принесено понад 180 протестів, внесено 112 приписів та подань, до різного виду відповідальності притягнуто  більше 120 службовців, та відшкодовано  майже 900 тис. гривень.
 Враховуючи специфіку області, органи прокуратури Львівщини значну увагу приділяють питанням охорони та раціонального використання лісових ресурсів.
Варто зазначити, що за згаданий період прокурорами порушено 19 кримінальних справ даної категорії, з яких 11 справ уже скеровано до суду, задоволено 15 протестів, розглянуто 70 подань та приписів, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто  більше 240 посадових осіб, за прокурорського втручання відшкодовано  понад 300 тис. гривень.
Найгострішою проблемою на сьогодні в лісогосподарських підприємствах залишається охорона лісів від самовільної вирубки, оскільки незважаючи на деякий спад самовільних рубок в лісах області, їх кількість залишається значною. Лише в цьому році виявлено 433 випадки самовільної вирубки лісу.
Як засвідчили перевірки, на території області порушуються вимоги і  законодавство про надра.
 Як засвідчили перевірки, органами влади та місцевого самоврядування допускаються грубі порушення чинного законодавства при прийнятті рішень про надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних з користуванням надрами.
 Так однією із сільських рад Дрогобицького району, без спеціального дозволу на використання надр, прийнято рішення про надання дозволу на проведення геологорозвідувальних робіт на території ради. Дрогобицьким міжрайонним прокурором на вищезгадане рішення принесено протест. Аналогічні порушення були виявлені в Пустомитівському, Буському, Сколівському та Старосамбірському районах області. Під час перевірок був виявлений незаконний видобуток природного газу, який віднесений до корисної копалини загальнодержавного значення. За даним фактом 20.03.2006 року прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч.1 ст.240 КК України.
Загалом протягом 2006 року органами прокуратури на даній ділянці порушено 3 кримінальні справи, принесено 4 протести, внесено 56 приписів та подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 61 посадову особу, за прокурорського втручання відшкодовано 486 тис. гривень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ