Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Кабміні розкрили подробиці нового мовного закону

У Кабміні розкрили подробиці нового мовного закону, - УНІАН.

На початку 2019 року Україна отримає новий закон про державну мову. Документ передбачає створення комісії із питань української мови, посади уповноваженого з питань мови, а також відкриття безкоштовних курсів для її вивчення. Про це розповів віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко

За його словами, зараз у країні немає жодного закону, крім Конституції, який би регулював застосування української мови.

"У першому читанні парламент схвалив відповідний законопроект у жовтні... Наприкінці січня і в першій половині лютого я розраховую, що парламент розглядатиме у другому читанні цей закон, а в лютому Україна отримає нове повноцінне мовне законодавство", — заявив віце-прем'єр.

За словами Кириленка, закон регулює використання української мови в усіх сферах суспільного життя — на телебаченні, радіо, в друкованих ЗМІ, судочинстві, діяльності установ і органів влади, рекламі.

"Там, де вже все врегульоване, як наприклад квоти на радіо і телебаченні, в основному збережуться діючі норми. Там, де передбачені якісь нові норми, будуть перехідні періоди", — повідомив він.

"Там, де вже все врегульоване, як наприклад квоти на радіо і телебаченні, в основному збережуться діючі норми. Там, де передбачені якісь нові норми, будуть перехідні періоди", — повідомив він.

"Не буде того, чим намагаються лякати українців, що хтось когось буде змушувати говорити якоюсь мовою. В особистому спілкуванні кожен обирає мову, яка йому підходить, але державні органи, установи, органи самоврядування і все, що працює від імені держави, буде користуватися українською мовою. Будуть захищені права споживачів на отримання інформації та обслуговування українською мовою", — повідомив Кириленко.

Як зазначив віце-прем'єр, якщо громадянин хоче стати державним службовцем або отримати українське громадянство, він повинен буде зафіксувати рівень володіння мовою і отримати відповідний державний сертифікат.

"Буде державна комісія із питань стандартів української мови, яка розроблятиме програмні завдання.

Також буде створений інститут уповноваженого з питань державної мови, який розглядатиме можливі скарги, випадки невиконання закону про мову, здійснюватиме моніторинг виконання. Крім того, передбачені спеціальні безкоштовні курси для бажаючих і тих, кому буде потрібно отримати сертифікат. Держава всіляко сприятиме, щоб люди мали безперешкодну можливість опанувати мову", — запевнив він. Також Кириленко розповів, у яких випадках закон дозволяє використовувати інші мови крім української.

"Щодо лікарів, службовців, вчителів — це прямі норми закону, що вони повинні володіти мовою... Але що стосується судових засідань, медичного обслуговування — якщо медику і пацієнту, на прохання пацієнта, легше використовувати якусь іншу мову, крім державної, вони зможуть її використовувати у своєму спілкуванні. Те ж саме може бути використане в суді, якщо підозрюваний чи підсудний не володіє державною мовою із якихось об'єктивних причин", — пояснив віце-прем'єр.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ