Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Клюєва назвали продукти, ціни на які будуть регулювати

Мінекономрозвитку в рамках роботи над законом "Про внутрішню торгівлю" визначило перелік продуктів, які будуть належати до соціально значущих і ціни на які будуть регулюватися. Усього в списку 15 категорій товарів, але перелік може бути скоригований, пише газета "Дело".

Як відомо, цей статус означає, що уряд має право регулювати ціни на ці товари, зокрема обмежувати торговельні надбавки, встановлювати нормативи рентабельності і вимагати декларування зміни ціни, повідомляє Економічна правда.

Ціни на окремі продтовари регулюються і нині (зокрема повноваження чиновників визначаються постановою № 1548 від 1996 року), однак ці функції розподілені між місцевими органами влади і регулюються різними законодавчими актами.

"На сьогодні органи місцевого самоврядування мають право формувати регіональні списки таких товарів, і були випадки, хоч і давні, коли в них вносилися елітні макарони, дорогий сир. Закон же передбачає, що буде одна точка дотику - Кабінет міністрів, який формує цей список товарів" - говорить директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігор Гарбарук.

Передбачається, що формуватися цей список буде урядом один раз на рік.

Як вважають в Мінекономрозвитку, враховуючи достроково скромний перелік соціально-значимих товарів, обмеження торговельних націнок на них, а також вимоги оперативного розрахунку із постачальниками таких товарів не матимуть негативного впливу на роботу рітейлров.

"15 категорій товарів - це ніщо у порівнянні з тими десятками тисяч, які є в будь-якому великому супермаркеті. У товарообігу будь-якого рітейлера вони складуть мізерний відсоток. І при цьому буде виконана соціальна місія держави - забезпечення громадян товарами першої необхідності за цінами, які вони можуть платити за цей товар", - відзначає Гарбарук.

Зазначений список - хоч і оптимальний, на думку чиновників, однак не остаточний варіант і може зазнати змін в ході подальшої роботи над документом.

Товари, які належать до соціально-значущих:
Борошно пшеничне вищого сорту;
Хліб, хлібобулочні вироби з борошна пшеничного та житнього простої рецептури;
Макаронні вироби;
Крупи;
Рис;
Яловичина, крім безкісткового м'яса;
Свинина крім безкісткового м'яса;
М'ясо птиці, курятина;
Ковбаса варена;
Молоко коров'яче, Масло вершкове;
Сир кисломолочний;
Яйця курячі;
Олія соняшникова;
Цукор;
Овочі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ