Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У КМДА кажуть, що від поквартирного обліку компослуг час відмовлятися

У КМДА кажуть, що від поквартирного обліку компослуг час відмовлятися. Повідомив Укрінформ.

Будинковий облік споживання тепла, гарячої і холодної води є ефективнішим за квартирний.

Таку думку Укрінформу висловив заступник директора Департаменту економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації Василь Яструбинський.

"Як фахівець, який займається цією проблематикою з 1983 року, вважаю за необхідне обов'язково запроваджувати будинковий облік тепла, холодної і гарячої води", - зазначив він.

Квартирний облік, за його словами, можливий лише як тимчасовий захід для того, аби привчити споживача контролювати власні витрати та економити. Як зазначив Яструбинський, часто-густо трапляються випадки, коли показники на лічильниках у квартирах не відповідають реальним цифрам споживання - їх у різні способи "відмотують" на свою користь: "Виходить так, що плата за спожитий ресурс перекладається на тих, хто не має лічильників".

У цьому зв'язку представник КМДА послався на досвід Фінляндії. В цій країні свого часу облік споживання тепла та води здійснювався за квартирним принципом, коли виключно усі квартири мали власні лічильники на споживання побутових благ. Однак вже наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років від цієї форми обліку відмовилися, адже визначили, що утримання лічильників в квартирах є нераціональним, потребує великих витрат на їх встановлення та обслуговування.

Водночас Яструбинський зауважив: якщо все ж у будинку запроваджується квартирний облік споживання тепла та води, то всі без виключення квартири повинні встановити лічильники. "Моя особиста думка, і так показує європейський досвід, полягає у тому, що у будинку, якщо запроваджується квартирний облік, він має запроваджуватися стовідсотково для всіх квартир. Вибіркове запровадження є неправильним", - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ